Ramen polievka – recepty

Ramen polievka je ikonickým pokrmom japonskej kuchyne, ktorá si získala srdcia ľudí po celom svete. So svojím bohatým vývarom, pružnými rezancami a širokou škálou obloh predstavuje ramen nielen jedlo, aj kultúrny zážitok.

Kľúčové informácie článku

Ramen polievka je ikonickým pokrmom japonskej kuchyne.

Existuje mnoho druhov ramen, ako Shoyu, Miso a Tonkotsu.

Tradičný Shoyu Ramen má aromatický sójový vývar.

Miso Ramen s tofu je zdravá verzia bez mäsa.

Ramen predstavuje kultúrny a kulinársky zážitok.

Pôvodne sa ramen začal ako jednoduché jedlo pre robotníkov, no dnes sa nachádza v najvychytenejších reštauráciách od Tokia až po New York. Tento článok ponúkne recepty a informácie o polievke ramen, vrátane niekoľkých spôsobov, ako si túto lahôdku pripraviť doma.

Druhy polievky ramen – tradičné a moderné variácie

Existuje mnoho druhov polievky ramen, ktoré sa odlišujú nielen podľa regiónu, no aj podľa použitého vývaru, druhu rezancov a oblohy. Tieto ramen polievky sa môžu meniť aj sezónne alebo v závislosti od dostupnosti surovín.

  • Shoyu Ramen – vývar na báze sójovej omáčky, s jemne sladkastou a slanou chuťou
  • Shio Ramen – číry vývar na báze soli, často s jemnou a ľahkou chuťou
  • Miso Ramen – ramen s bohatou chuťou fermentovanej sóje, obľúbený najmä na severe Japonska
  • Tonkotsu Ramen – hustý, krémový vývar z bravčových kostí, varené dlhé hodiny pre intenzívnu chuť
  • Vegetariánsky a vegánsky Ramen – zeleninové vývary s tofu a hubami, vhodné pre tých, ktorí uprednostňujú bezmäsité jedlá

Tradičné ramen polievky často využívajú lokálne a sezónne ingrediencie, čo im dodáva jedinečný charakter.

Ramen recept – ako si pripraviť ramen polievky doma

Príprava domáceho ramen receptu môže byť náročná, no výsledok stojí za to. Kľúčom je správny vývar, kvalitné rezance a dochucovadlá, ktoré ramen posúvajú na vyššiu úroveň. Nasledujúce recepty prevedú rôznymi technikami a ingredienciami potrebnými na vytvorenie autentického ramen zážitku priamo doma.

Tento ramen je ľahký a aromatický, ideálny na každý deň.

Tradičný ramen recept – shoyu Ramen

Shoyu Ramen je ľahký a aromatický ramen s jemným sójovým vývarom, ktorý je základom tokijskej kuchyne.

Ingrediencie:

  • 1,5 litra kuracieho vývaru
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 kus zázvoru, nakrájaný na plátky
  • 2 lyžičky cukru
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 200 g ramen rezancov
  • 4 plátky bravčového mäsa (chashu)
  • 2 vajcia, uvarené na mäkko a olúpané
  • 1 zelená cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
  • nori (morská riasa) na ozdobu

Postup:

  1. Na prípravu tradičného shoyu ramenu treba v hrnci rozohriať sezamový olej a pridať nasekaný cesnak a zázvor. Tieto dve suroviny orestovať len krátko, aby sa uvoľnili ich arómy. Potom pridať kurací vývar a priviesť ho do varu.
  2. Znížiť teplotu, pridať sójovú omáčku a cukor a nechať variť na miernom ohni asi 15 minút, aby sa chute spojili.
  3. Medzitým uvariť ramen rezance podľa návodu na obale a scediť ich.
  4. Do veľkých misiek rovnomerne rozdeliť rezance, zaliať ich horúcim vývarom a na vrch pridať plátky chashu, polené vajcia, nakrájanú zelenú cibuľu a kúsok nori.

Tradičný shoyu ramen, založený na vyváženom vývare obohatenom o sójovú omáčku, je klasikou japonskej kuchyne, ktorá spája jemnú chuť rezancov s hlbokými, umami tónmi doplnenými aromatickými ingredienciami a starostlivo pripravenými prílohami.

Krémový Tonkotsu Ramen – recept s bohatou chuťou

Krémový Tonkotsu Ramen s bohatou chuťou je hustý a krémový bravčový vývar, ktorý je ideálny pre milovníkov intenzívnych a výrazných chutí.

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčových kostí (kolien alebo chrbtice)
  • 500 g kuracích stehien
  • 1 cibuľa, prekrojená na polovicu
  • 1 hlavička cesnaku, prekrojená na polovicu
  • 1 kus zázvoru, nakrájaný na plátky
  • 200 g ramen rezancov
  • 4 plátky chashu
  • nakrájaná zelená cibuľa a nori na ozdobu

Postup:

  1. Na prípravu tonkotsu ramenu treba najprv opláchnuť bravčové kosti a kuracie stehná v studenej vode. Vložiť ich do hrnca s vodou a priviesť do varu.
  2. Po pár minútach varenia vodu zliať, opláchnuť kosti aj mäso a vrátiť ich do čistého hrnca. Pridať cibuľu, cesnak a zázvor a zaliať dostatočným množstvom vody.
  3. Variť na miernom ohni minimálne 6 hodín a snažiť sa čo najmenej otvárať hrniec.
  4. Po šiestich hodinách precediť vývar cez jemné sito, aby bol čistý a bez kúskov. Výsledný vývar by mal byť krémovo biely a hustý.

Tento vývar je základom pre najbohatší ramen, ktorý možno doma pripraviť. Podávať s uvarenými rezancami, chashu, nakrájanou zelenou cibuľou a nori.

Tonkotsu ramen je plný intenzívnej bravčovej chuti, ktorú podčiarkujú jednoduché, no silné ingrediencie.

Zdravý ramen recept – miso Ramen s tofu

Miso Ramen s tofu je ľahká a chutná verzia ramen polievky s bohatou umami chuťou, vhodná pre vegetariánov a tých, ktorí preferujú bezmäsité jedlá.

Ingrediencie:

  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 3 lyžice miso pasty
  • 1 balenie tofu, nakrájané na kocky
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný
  • 1 kus zázvoru, nakrájaný na plátky
  • 200 g ramen rezancov
  • 1 mrkva, nakrájaná na tenké prúžky
  • klíčky fazule mungo
  • 1 list nori, nakrájaný na pásiky
  • sezamový olej na pokvapkanie

Postup:

  1. Najprv treba v hrnci rozohriať sezamový olej a krátko orestovať cesnak a zázvor. Pridať zeleninový vývar a miso pastu a dobre premiešať, aby sa miso rozpustilo vo vývare.
  2. Priviesť do varu a pridať nakrájané tofu. Nechať polievku variť na miernom ohni asi 10 minút, aby sa chute spojili a tofu absorbovalo chuť vývaru.
  3. Medzitým si uvariť ramen rezance, scediť a rozdeliť do misiek. Zaliať vývarom s tofu a na vrch pridať nakrájanú mrkvu, klíčky fazule mungo a pásiky nori.

Tento zdravý ramen je ľahký, plný umami chute a textúr. Je ideálny pre tých, ktorí preferujú bezmäsité jedlá bez kompromisov na chuti.

Japonská polievka ramen – tradičné suroviny a techniky

Japonská polievka ramen je charakteristická kvalitným vývarom, pružnými rezancami a vyváženým dochucovaním. Vývary môžu byť rôzne: kurací, bravčový, zeleninový alebo dokonca rybí.

Dochucovadlá ako sójová omáčka, miso pasta a rybia omáčka dodávajú vývarom hĺbku a intenzitu, ktorá ramen odlišuje od iných polievok. V japonskej kultúre je vývar srdcom ramen polievky a jeho príprava si vyžaduje trpezlivosť a precíznosť.

Okrem vývaru zohrávajú dôležitú úlohu aj rezance. Ramen rezance sú pružné, mäkké a ideálne absorbujú chuť vývaru. Tradične sa vyrábajú z pšeničnej múky, vody a kansui, čo je alkalická voda, ktorá dáva rezancom ich charakteristickú textúru a jemne žltkastý odtieň.

Na prípravu domáceho ramenu je kľúčové mať kvalitné rezance, pretože práve tie dodávajú polievke autentickosť.

Tradičné ingrediencie ako chashu, čiže bravčový bôčik, marinované vajcia, nakladaná zelenina a morská riasa nori dodávajú ramen polievke komplexnosť a autentickosť.

Každá prísada má svoju funkciu – od zvýraznenia chuti po dodanie textúry a vizuálneho zážitku. Zručnosť a kreativita kuchára sa prejavuje práve v tom, ako dokáže kombinovať jednotlivé komponenty do harmonického celku.

Polievka ramen a moderné zdravé alternatívy

Polievka ramen sa neustále mení a prispôsobuje moderným stravovacím návykom. Čoraz viac kuchárov a domácich nadšencov hľadá zdravšie alternatívy, pričom ramen sa mení na ľahšie, menej kalorické pokrmy, ktoré nestrácajú na chuti. Tieto moderné ramen polievky často nahrádzajú mäso rastlinnými proteínmi alebo sa zameriavajú na využívanie výlučne čerstvých surovín.

Ramen môže byť nielen chutný, aj zdravý, ak sa do polievky pridajú suroviny bohaté na vitamíny a minerály. Široké spektrum zeleniny, ako sú špenát, mrkva, klíčky, huby a morské riasy, dodávajú ramen polievke nielen výživovú hodnotu, aj farebnú pestrosť a rôzne textúry.

Tieto ramen polievky sú skvelým príkladom toho, ako môže byť ramen zdravou a chutnou alternatívou k tradičným jedlám.

Ramen polievka ako kultúrny a kulinársky zážitok

Ramen polievka sa stala ikonou japonskej kuchyne a predstavuje jedinečné spojenie chutí, textúr a vôní. Od tradičných receptov po moderné variácie, ramen neustále prináša nové a fascinujúce kulinárske zážitky. Ramen je a vždy bude jedným z najvýraznejších a najmilovanejších jedál na svete.

Táto polievka nepozná hranice – mení sa, rastie a prispôsobuje sa, vždy zostáva verná svojim koreňom. Či už v Tokiu, New Yorku, alebo doma v kuchyni, miska ramen polievky vždy ponúkne kúsok japonskej kultúry a nezabudnuteľný kulinársky zážitok.

© 2024 KD.sk | Nakódoval Leoš Lang