Pálenie záhy je pocit pálenia v dolnej časti hrudníka spolu s kyslou alebo horkou chuťou v hrdle a ústach. Spôsobuje ho žalúdočná kyselina stúpajúca do pažeráka (reflux), ktorý prechádza cez hrudník. Zvyčajne sa objavuje po konzumácii veľkého množstva jedla alebo počas ležania. Tento pocit môže trvať niekoľko minút alebo aj niekoľko hodín.
Pálenie záhy je pre mnohých ľudí príležitostným príznakom a pre iných chronickým stavom, ktorý sa vyskytuje často. Pálenie záhy, ktoré sa vyskytuje pravidelne, je príznakom chronického refluxu (GERD). Medzi rizikové faktory patrí obezita (index telesnej hmotnosti alebo BMI vyšší ako 30), nadváha (BMI vyšší ako 25) a fajčenie.
Kľúčové informácie článku
Hoci sa pálenie záhy často spája s tehotenstvom, za život sa s ním stretne každý človek. Spúšťačom môžu byť niektoré korenené a pikantné jedlá aj nadváha či zlá poloha po jedle.
Overené tipy na jedálniček môžu pomôcť vyhnúť sa problémom s pálením záhy.
Vyhnúť sa páleniu záhy možno konzumáciou nedráždivých jedál, úľavu vedia navodiť aj niektoré tipy z prírodnej lekárničky aj voľnopredajné lieky.
Pálenie záhy – daň za výdatné jedlo
Pálenie záhy sa podobá na páleniu kyseliny v hrudi, čo je veľmi podobné tomu, čo v skutočnosti je. Pažerák – prehĺtacia trubica – ktorá začína v hrdle, prechádza stredom hrudníka a dostáva sa do žalúdka.
Pri jedení jedlo prechádza z úst do pažeráka. Aby sa potrava dostala do žalúdka, musí prejsť otvorom medzi pažerákom a žalúdkom. Tento otvor funguje ako brána, ktorá umožňuje prechod potravy do žalúdka.
Zvyčajne sa tento otvor uzavrie hneď, ako ním prejde potrava. Ak sa však neuzavrie úplne, kyselina zo žalúdka sa môže dostať cez otvor do pažeráka. To sa nazýva reflux.
Žalúdočná kyselina môže podráždiť pažerák a spôsobiť pálenie záhy. Pálenie záhy začína v tejto trubici, no pocit často vyžaruje cez hrudník a niekedy až do hrdla. Je to pocit pálenia, ktorý môže byť mierny až silný.
Najčastejšie si pálenie záhy možno všimnúť:
- v ľahu
- pri predklone
- po neskorej večery
- po sýtom, kyslom alebo korenenom jedle
V prípade silného pálenie záhy alebo pravidelnom opakovaní tohto stavu, je potrebné sa poradiť s lekárom. U ľudí, ktorí pociťujú tieto problémy opakovane, môže ísť o chronický reflux – tzv. gastroezofageálnu refluxnú chorobu (GERD). Aj z tohto dôvodu je dôležitá pravidelná preventívna prehliadka u všeobecného lekára.
Na rozdiel od občasného pálenia záhy je tento stav trvalý, mechanický problém. Znamená to, že mechanizmy, ktoré majú udržať kyselinu mimo pažeráka, nefungujú správne.
Väčšina ľudí dokáže zvládnuť nepríjemné pocity spojené s GERD pomocou zmeny životného štýlu a liekov. V ojedinelých prípadoch môže byť potrebný chirurgický zákrok na zmiernenie príznakov.
Pálenie záhy v tehotenstve
Pálenie záhy je počas tehotenstva bežné. Tehotenské hormóny môžu spôsobiť, že ventil pri vstupe do žalúdka sa uvoľní, takže sa nezatvára tak, ako by sa mal.
Tým sa prepúšťa kyslý obsah žalúdka späť do pažeráka. Tento stav sa zhoršuje s postupujúcim tehotenstvom, keď rastúca maternica tlačí na žalúdok.
Čo na pálenie záhy v tehotenstve?
Tehotenstvo môže byť náročným obdobím pre liečbu pálenia záhy, pretože žena nemôže užívať všetky lieky, kvôli obavám z poškodenia dieťaťa.
Vyskúšať môže tieto prírodné prostriedky na úľavu od pálenia záhy v tehotenstve:
- často sa spomína vzťah bieleho jogurtu a pálenia záhy
- úľavu môže priniesť vypiť trochu mlieka
- osvedčený je aj med na pálenie záhy
- tiež kombinácia oboch – teplé mlieko s lyžicou medu
Na pálenie záhy v tehotenstve môže pomôcť menšie a častejšie jedlo, vyhýbanie sa mastným a koreneným jedlám, a spanie s vyvýšenou hlavou, no pri pretrvávajúcich ťažkostiach sa odporúča konzultácia s lekárom pre bezpečné lieky.
Ktoré potraviny spôsobujú pálenie záhy
Pálenie záhy môže vyvolať obzvlášť sýte alebo kyslé jedlo alebo nadmerný tlak v brušnej dutine, napríklad počas tehotenstva.
Potraviny ktoré najčastejšie spôsobujú pálenie záhy sú:
- káva (klasická, zrnková káva aj bezkofeínova)
- alkohol
- sýtené nápoje
- citrusové plody
- paradajkové výrobky
- cibuľa
- čokoláda
- mentolové cukríky alebo mäta
- mastné a vyprážané jedlá
- korenisté jedlá (napríklad pizza, čili a karí)
Okrem potravín sú tu aj ďalšie faktory, ktoré spôsobujú pálenie záhy:
- fajčenie
- nadváha a obezita
- niektoré lieky (na vysoký krvný tlak, sedatíva)
- konzumácia veľkého množstva jedla
- ľahnutie si skoro po jedle
- nosenie tesného oblečenia
Vyššie spomenuté potraviny môžu vyvolávať pálenie záhy, je dôležité si uvedomiť, že citlivosť jednotlivých ľudí sa môže líšiť. Najlepšie je pochopiť reakcie vlastného tela a podľa toho upraviť stravu.
Pálenie záhy – čo jesť?
Hoci u väčšiny ľudí spôsobujú pálenie záhy približne rovnaké potraviny, je vhodné si viesť poznámky, aby človek zistil, ktoré potraviny spôsobujú príznaky jemu. V prípade, že človek trpí chronickým pálením záhy alebo GERD, môže sa zdať, že jeho jedálniček bude značne obmedzený.
Stále je však množstvo potravín, ktoré budú k jeho tráveniu priateľské. Pomôcť môže vzorový jedálniček s tipmi na jedlá, ktoré pálenie záhy neprivodia.
Čo jesť na večeru a obed?
Možno si dopriať chudé mäso, ryby, hydinu, zeleninu, strukoviny, ovocie a celozrnné výrobky. V prípade, že dráždivosť spôsobuje korenie, je vhodné používať len malé množstvo a dávať pozor na zmesi, ktoré obsahujú kajenské korenie alebo čili prášok.
Namiesto nich radšej používať čerstvé bylinky. Čerstvé bylinky sú menej koncentrované a môžu byť menej dráždivé. Vhodná je napríklad čerstvá petržlenová vňať, oregano a bazalka.
Vhodné sú šaláty s bielkovinami, napríklad s kuracím mäsom alebo fazuľou.
Jedlo je lepšie nevyprážať, radšej piecť (v rúre alebo opekať na suchej panvici s kvapkou olivového leja). Zelenina je tak sladšia. Prirodzené cukry sa uvoľnia a skaramelizujú. Dobre sa hodí mrkva, sladké zemiaky, karfiol, brokolica, tekvica a ružičkový kel. Intenzívna chuť sa zvýrazní aj pri grilovaní. Do pečenia zeleniny možno zapojiť aj deti.
Ďalšou možnosťou ako sa vyhnúť nepríjemnostiam z jedla je jesť zeleninu surovú. Paradajková omáčka mnohým môže vadiť, čerstvá paradajka nie.
Dobré je pripravovať si domáce omáčky. Zmiešať nízkotučný jogurt s uhorkou a bazalkou. Alebo pripraviť si pesto. Zmiešať bazalku, píniové oriešky, parmezán a trochu olivového oleja alebo vody. Polievkovú lyžicu pesta možno pridať na jedlo.
Raňajky
Vyhnúť sa je dobré mastnému mäsu, ako je šunka alebo slanina. Poškodiť by nemali sladké raňajky napríklad wafle (z waflovača). Ovsená kaša je skvelou voľbou. Pridať do nej možno banány, hrozienka a trochu škorice.
Ďalšie možnosti: nízkotučný jogurt s ovocím alebo orechmi. Dopriať si možno aj akýkoľvek druh vajec, celozrnný toast alebo celozrnné obilniny, ako je quinoa zmiešaná s ovocím alebo poliata jogurtom.
Pálenie záhy – čo pomáha
Ak užívanie voľnopredajných liekov a zmena životného štýlu nie sú účinné v tom, ako uhasiť pálenie záhy, je vhodné poradiť sa s lekárom. Možno tento stav bude vyžadovať užívanie liekov na predpis.
Na liečbu pálenia záhy sa často používajú antacidá. Tie neutralizujú kyselinu, ktorú vytvára žalúdok. Možno ich kúpiť aj bez lekárskeho predpisu. Z voľnopredajných liekov sú to najčastejšie – Nolpaza, Maalox, Talcid, Helicid, či Reniee Ice.
Poskytujú zvyčajne rýchlu a krátkodobú úľavu. Pri dlhodobom užívaní však môžu spôsobovať hnačku alebo zápchu.
Mnohým ľuďom poskytuje úľavu bez vedľajších príznakov zmena životného štýlu a domáca liečba.
Pálenie záhy domáca liečba
Niektorí ľudia považujú bylinky a iné prírodné prostriedky za účinné pri liečbe príznakov pálenia záhy. Pri rozhodovaní sa, čo na pálenie záhy mnohí ľudia uprednostňujú prírodnú cestu, tu je niekoľko tipov:
- Minerálka na pálenie záhy
Pitie vody môže vo všeobecnosti pomôcť vyrovnať pH obzvlášť kyslého jedla, čo môže pomôcť znížiť riziko refluxu. Štúdie ukazujú, že pitie minerálnej vody s vysokým obsahom hydrogénuhličitanov môže pomôcť zmierniť frekvenciu a závažnosť pálenia záhy.
- Kokosová voda
Štúdie preukázali, že pitie alkalickej vody vrátane kokosovej vody môže mať terapeutický prínos u ľudí s refluxom kyseliny.
- Harmanček
Šálka harmančekového čaju môže mať upokojujúci účinok na tráviaci trakt a uľaviť od pálenia záhy.
- Zázvor
Koreň rastliny zázvor je ďalšou známou bylinnou pomôckou na trávenie. Už po stáročia sa používa ako ľudový liek proti páleniu záhy.
- Žuvačka
Žutie žuvačky bez cukru počas 30 minút po obede alebo večeri môže znížiť hladinu kyseliny v pažeráku (žuvačky by však nemali obsahovať mätu, aby nemali opačný účinok).
- Pálenie záhy jablko
Jablko je obľúbený prostriedok v boji s pálením záhy. Aj tu je však potrebné upozorniť na pár faktov – odporúča sa jablká ošúpať a vyberať červené odrody jabĺk (zelené jablká sú kyslejšie a to môže zhoršiť príznaky refluxu).
- Sladké drievko
Sladké drievko je účinné pri zvyšovaní slizničného povlaku sliznice pažeráka, čo môže pôsobiť proti dráždivým účinkom žalúdočnej kyseliny. Deglycyrizované sladké drievko alebo DGL je dostupné vo forme tabliet alebo v tekutej forme.
Existuje mnoho ďalších tipov na domácu liečbu pálenia záhy, no ich účinnosť nie je nijako vedecky podložená. Možno niektoré z nich vyskúšať a sledovať, či prinášajú želaný efekt.
Medzi často spomínané patrí šťava z aloe vera, banány, papája, esenciálne oleje, či o niečo agresívnejší zriedený jablčný ocot alebo jedlá sóda.
Pálenie záhy je rozšírená porucha trávenia. Identifikovaním spúšťacích potravín, zmenou životného štýlu a používaním vhodných liekov možno pálenie záhy zvyčajne účinne zvládnuť.
Pretrvávajúce alebo závažné pálenie záhy by však mal posúdiť lekár, aby sa vylúčili akékoľvek ochorenia a predišlo sa možným komplikáciám.