Ako lepšie začať deň, ako sladkými raňajkami? Inšpiráciou môžu byť tieto chutné chrumkavé vafle. Tajomstvo je v čo najmenšom množstve cukru a po upečení ich treba poukladať na rošt, nie na seba, aby hneď nezmäkli.
Potrebujeme:
- 2 vajcia – najlepšie z voľného chovu sliepok
- 1 pohár špaldovej celozrnnej hladkej múky
- 1 pohár hladkej muky
- 1 a 3/4 pohára teplého mlieka
- 1/2 pohára roztopeného masla alebo oleja
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžica trstinového cukru
- 4 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička vanilkovej esencie
- štipka soli
Podľa chuti:
- čerstvé ovocie
- džem
- šľahačka
- slnečnicové semienka (opražené na sucho chutia vynikajúco)
- kokos
- roztopená čokoláda
- javorový sirup
- agáve sirup
Postup:
Z bielkov osobitne vyšľaháme sneh, zvyšok vymiešame spolu. Potom už len varechou jemne spojíme sneh s cestom a pečieme vo vafľovači.
Sú geniálne, jemné, chrumkavé. Podávame s jahodovým džemom, šľahačkou, čerstvým ovocím, poliate čokoládou, posypané slnečnicovými semienkami alebo kokosom.
Vafle naprieč históriou
Vafle sú známe už stáročia a majú bohatú históriu. Používajú sa v mnohých kultúrach a spoločnostiach a už celé generácie sa jedia ako sladká alebo slaná pochúťka.
Najstarší známy recept na vafle pochádza zo 14. storočia z Francúzska. Tento recept používal kombináciu múky, vody a vajec na vytvorenie plochého koláča, ktorý sa pripravoval na horúcej žehličke. Išlo o obľúbené pouličné občerstvenie obyvateľov Paríža.
Vafle sa rozšírili po celej Európe. V 17. storočí sa stali obľúbeným jedlom v Belgicku (napríklad v meste Antverpy). Dnešné belgické vafle vďačia za svoj tvar „bruselským vafliam“, ktoré boli vynájdené v 50. rokoch 20. storočia. Tie boli väčšie a mali hlbšiu kapsu ako tradičné francúzske vafle.
História vaflí v Spojených štátoch siaha až k pútnikom. Tí v 17. storočí priniesli do kolónií svoje vlastné vaflovače a kolonisti si vafle vychutnávali na raňajky alebo ako dezert.
V 19. storočí sa v Spojených štátoch stali populárne vafľové raňajky. Toto jedlo sa skladalo z vaflí podávaných s maslom, sirupom alebo inými polevami. Vafľové raňajky sa často podávali v reštauráciách a na spoločenských stretnutiach.
Vafle sa ďalej spopularizovali v 20. storočí vynájdením vyskakovacieho vafľovača. Tento vynález umožnil rýchlejšiu prípravu vaflí a uľahčil prípravu viacerých vaflí naraz.
Dnes si vafle vychutnávajú ľudia na celom svete ako sladkú alebo slanú pochúťku. Ľudia ich nájdu v reštauráciách aj v domácnostiach a často sa podávajú na raňajky alebo ako dezert pre deti. Rodičia by však mali dávať pozor na vyváženú a zdravú stravu. Váha dieťaťa síce závisí od veku a výšky, ale dôležitá je aj správna strava.
Vafle majú bohatú históriu a určite zostanú obľúbené aj v nasledujúcich rokoch. V našich končinách sa tešia obľube aj iné dezerty ako je napríklad parížsky krém, ktorý sa najčastejšie dáva na torty a zákusky. Prečo ho však neskúsiť aj s vaflami?