Džem bez cukru – recepty

Väčšina receptov na džem sa nezaobíde bez prítomnosti cukru. Prívržencov zdravej stravy tieto recepty na prípravu domáceho džemu často odradia. Domáce konzervované džemy sa dajú pripraviť aj bez rafinovaných cukrov a sú stále rovnako chutné a navyše aj zdravšie.


Obsah článku


Pri konzervovaní džemu si niektorí ľudia myslia, že cukor je nevyhnutnou zložkou, aby sa ovocie zachovalo, dosiahlo správnu gélovú konzistenciu alebo aby sa zachovala farba ovocia. To všetko sú však mýty.

Džem bez cukru – zdravý variant sladkej pochúťky

Mnohé ovocie sa dá bezpečne konzervovať aj bez sladidiel. Príprava džemu bez cukru je navyše taká jednoduchá, že ju zvládnu aj začiatočníci.

Tradičné rafinované sladidlo možno v džeme bez cukru nahradiť zdravými alternatívami. Najvhodnejšie sú:

  • med
  • javorový sirup

Na konzervovanie namiesto kyseliny citrónovej môže byť prírodnou náhradou citrónová alebo limetková šťava – okrem toho zvyšujú aj kyslosť džemu.

Jahodový džem bez cukru – recept

Príprava jahodového džemu podľa tohto receptu je mimoriadne jednoduchá. Vďaka tomu, že neobsahuje cukor ani pektín je vhodný pri nízkosacharidovej diéte aj ketodiéte.

Suroviny na jahodový džem bez cukru

  • 400 g jahôd, nakrájaných na kocky
  • 2 lyžice vody
  • 1 lyžička mletých semienok chia
  • 1 lyžička citrónovej šťavy voliteľne
  • 1 lyžica medu alebo javorového sirupu

Postup na jahodový džem bez cukru

  1. Jahody nakrájame a dáme do hrnca spolu s vodou.
  2. Jahody s vodu privedieme k varu, potom znížime teplotu a necháme 15 minút bublať.
  3. Citrónovú šťavu pridávame len vtedy, ak chceme džem skladovať dlhšie ako 1 týždeň – zabraňuje rastu baktérií.
  4. Jahody roztlačíme a pokračujeme vo varení na nízkej až strednej teplote ďalších 30 minút, kým sa nezredukujú na polovicu.
  5. Pravidelne miešame, aby sa džem nepripálil.
  6. V prípade potreby môžeme jahodový džem osladiť 1 polievkovou lyžicou medu alebo javorového sirupu.
  7. Pridáme mleté chia semienka a premiešame.
  8. Jahodový džem necháme vychladnúť a naplníme do sterilizovaných pohárov.
  9. Uchovávame v chladničke.

Najlepšie medy pochádzajú od miestnych včelárov, no nie každý má prístup k takýmto poctivým produktom. Eshop s potravinami Edelia ponúka med od slovenského výrobcu Apimed so zaručene slovenským pôvodom.

Jahodový džem

Výživová hodnota jahodového džemu je prospešná pre deti aj dospelých. Jahody sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý pomáha absorbovať železo. Okrem toho má vysoký obsah vlákniny, ktorá vyživuje priateľské baktérie v črevách.

Najlepší jahodový džem je domáci – vyrobený bez konzervačných látok, cukru a umelých pektínov. Takýto jahodový džem sa považuje za zdravú potravinu, ktorú je dobré mať vždy po ruke, pretože sa dá konzumovať ako sladká pochúťka alebo použiť ako prísada do receptov na iné jedlá.

Jahodový džem je jedným z najobľúbenejším – pre jeho prirodzenú sladkosť a arómu.

Rýchly jahodový džem – recept

Lahodne jednoduchý 3-zložkový džem, ktorého príprava trvá len 10 minút. Pripraviť sa dá z akékoľvek ovocia alebo možno experimentovať a skúšať kombinovať rôzne druhy ovocia.

Suroviny na rýchly jahodový džem

  • 1 kg jahôd
  • 8 g agar agar
  • 3 datle

Postup na rýchly jahodový džem

  1. Jahody spolu s datlami rozmixujeme ponorným mixérom podľa toho, akú konzistenciu džemu chceme mať.
  2. Jahody zahrievame v hrnci a privediem k varu, necháme 5 minút vrieť.
  3. Kým sa jahody varia pripravíme agar – požadované množstvo rozmiešame v troche vody a prilejeme k jahodám.
  4. Za stáleho miešanie varíme džem ešte ďalším 5 minút.
  5. Odstavíme z ohňa a dáme do sterilizovaných zaváraninových pohárov.
  6. Poháre otočíme dole dnom, môžeme prekryť utierkou a necháme vychladnúť.
  7. Džem uchovávame na chladnom mieste

Ktorým sladidlám sa v džeme bez cukru vyhnúť?

Hoci na trhu existuje mnoho ďalších variantov cukru, ktoré sa vydávajú za zdravé a bezpečné, odporúčame iba použitie medu a javorového sirupu.

Sladidlá, ktorým je potrebné sa pri príprave džemu bez cukru vyhnúť sú:

  • agáve – v porovnaní s medom obsahuje vyššiu koncentráciu fruktózy a oveľa menej živín a antioxidantov
  • stévia – na konzervovanie je vhodná skôr tekutá stévia, prášková nie je vhodná
  • xylitol – najčastejšie dostupný xylitol pochádza z GMO kukurice a bežne spôsobuje črevné ťažkosti
  • aspartám – nie je zdravé sladidlo do džemu ani do ničoho iného, pri konzervovaní môže spôsobiť nepríjemnú chuť
  • kukuričný sirup – známe sú jeho zdravotné riziká

Spomenuté dôvody nerobia z daných sladidiel najvhodnejšie náhrady cukru. V úsilí o čo najzdravší variant džemu je vhodné siahnuť radšej po zdravých dochucovadlách – mede a javorovom sirupe.

Bez cukru – ako na na to

Cukor spravidla robí džem hustým, sladkým a predlžuje jeho trvanlivosť. Obdobné výsledky sa však dajú dosiahnuť aj bez neho. Stačí sa držať niekoľkých pravidiel:

  • používať veľmi zrelé ovocie
  • pridať med alebo javorový sirup
  • dôkladne vysterilizovať zaváracie poháre a viečka
  • džem dávkovať do menších pohárov
  • osvojiť si techniku sterilizácie vo vode
  • použiť prírodné zahusťovadlá napr. agar-agar, kukuričný škrob, ľanové semienka, chia semienka
Na prípravu džemov bez cukru je dobré vyberať zrelé ovocie.

Ríbezľový džem bez cukru

Na prvý pohľad sa môže zdať zložité pripraviť džem bez cukru z kyslo-trpkých čiernych ríbezlí. Zvolením vhodných surovín vznikne aromatický, lahodný a jemne sladký ríbezľový džem – aj bez rafinovaných sladidiel.

Suroviny na ríbezľový džem bez cukru

  • 300 g čiernych ríbezlí (čerstvých alebo mrazených)
  • 3 lyžice miestneho medu
  • 1 lyžička škorice
  • 2 bobkové listy
  • 1 a 1/2 lyžice chia semienok
  • 3 lyžičky vanilkového extraktu

Postup na ríbezľový džem bez cukru

  1. Sterilizujeme poháre a viečka na džem.
  2. Čierne ríbezle, med, škoricu, zázvor a bobkový list dáme do hrnca spolu s trochou vody. Varíme približne 8 minút, kým čierne ríbezle nezmäknú, no stále si držia svoj tvar.
  3. Odstránime hrniec z ohňa. Pridáme chia semienka a vanilkový extrakt, premiešame a necháme vychladnúť.
  4. Po vychladnutí odstránime bobkové listy a potom džem nalejeme do pohára.

Pre jemnejšiu konzistenciu možno pred pridaním chia semienok džem rozmixovať. Z receptu sa pripraví jeden stredne veľký pohár džemu alebo dva menšie.

Figový džem bez cukru

Tento domáci figový džem bez cukru a chia semienkami je plný omega mastných kyselín. Ideálny na sladký a zdravý začiatok dňa.

Suroviny na figový džem bez cukru

  • 8 stredne veľkých fíg (rozpolené)
  • 1 šálka + 1/2 šálky 100% čistej jablkovej šťavy (rozdelené)
  • 3 lyžice chia semienok
  • 2 lyžice medu

Postup na figový džem bez cukru

  1. V stredne veľkom hrnci privedieme do varu 1 šálku jablkovej šťavy a pridáme čerstvé figy.
  2. Prikryté varíme 15 minút.
  3. Odstavíme z ohňa a necháme 5 minút odstáť.
  4. Ponorným mixérom vymixujeme figy na pyré.
  5. Pyré prelejeme do stredne veľkej misy, pridáme zvyšnú1/2 šálku jablkovej šťavy, chia semienka a med a dôkladne premiešame.
  6. Džem prelejeme do menších zaváraninových pohárov a uložíme do chladničky na minimálne 4 hodiny.
  7. Džem skladujeme v chladničke a pre dosiahnutie najlepšej kvality ho spotrebujeme do 10 dní.

Sterilizovaním džemu vo vode alebo v rúre možno predĺžiť jeho trvanlivosť.

Džem – dobrota z vlastnej špajze

Príprava džemu je bezpochyby najznámejším spôsobom spracovania ovocia. Džem spravidla predstavuje varenú zmes ovocia.

Džemy vyžadujú, aby bolo ovocie buď jemne nakrájané, roztlačené alebo rozdrvené. Džem by mal pevne držať a zároveň by sa mal dať ľahko rozotierať.

Džem možno použiť na množstvo spôsobov:

  • nátierka na pečivo
  • k palacinkám, wafliam a lievancom
  • náplň do toriet a koláčov
  • do pudingov
  • na zmrzlinu
  • do kaší
  • k mäsu
Džemy s tekutejšou konzistenciou sú ideálne do jogurtov či k zmrzline.

Pektíny

Pektín je polysacharidový škrob, ktorý sa nachádza v bunkových stenách ovocia a zeleniny. Z hľadiska zloženia potravín je pektín želírujúcou látkou.

Čiastočne napodobňuje účinky želatíny, ale na rozdiel od želatíny, ktorá pochádza zo zvierat, pektín pochádza výlučne z rastlín – je teda vegánsky a vegetariánsky.

Pektín možno získať z rôznych druhov ovocia a zeleniny. Medzi obľúbené zdroje pektínu patria:

  • jablká
  • citrusové plody (pomaranče, grapefruity, citróny a limetky pomáhajú vytvárať tzv. citrusový pektín)
  • mrkva
  • marhule
  • slivky
  • ostružiny
  • čerešne

Množstvo pektínu v ovocí a zelenine sa značne líši. Všeobecne platí, že pevnejšie ovocie má vysoký obsah pektínu, zatiaľ čo mäkké ovocie má nižší obsah pektínu. Zrelé ovocie má tiež nižší obsah pektínu ako nezrelé.

Chia semienka – zdravá alternatíva pektínu

Dodatočné pridávanie „umelých“ pektínov do džemu nie je potrebné, hoci džem bez pektínu môže byť trochu tekutejší. Takmer všetky štandardné recepty na konzervované džemy sa spoliehajú na pektín, ktorý zahusťuje ovocie a vytvára želé.

Pektín je však veľmi kyslý, takže sa musí kompenzovať cukrom – a to poriadnym množstvom.

Existuje prírodná a úplne bezpečná náhrada pektínu a tým sú chia semienka. Fungujú ako výborné zahusťovadlo, pretože sú vysoko absorpčné a navyše aj zdraviu prospešné.

Táto superpotravina prakticky bez chuti, vylepšená ľahkým dotykom medu alebo javorového sirupu, umožňuje vyniknúť prirodzenej sladkosti ovocia. Vďaka použitiu chia semienok nie je potrebný pektín a z toho vyplývajúca potreba veľkého množstva kryštálového cukru.

© 2024 KD.sk | Nakódoval Leoš Lang