Originálna bonboniéra z kuchyne

Originálny sladký darček sa dá vyrobiť aj doma. Stáť bude iba zopár eur. Stačí minimum surovín a jedna krabička. Výsledok každého určite milo prekvapí.

Na internete koluje množstvo reklám na originálne sladké ovocné bonboniérky, ktoré obsahujú ovocie od výmyslu sveta. Zväčša je pekne vykrojené, máčané v čokoláde a elegantne zabalené v krabičkách rôznych tvarov.

Kto si myslí, že to nezvládne, by mal zahodiť svoje obavy. Výsledok ho prekvapí. A zabaví sa pri tom aj nejedno dieťa. Tu je jednoduchý návod ako na to.

V letnej sezóne je ovocie najdostupnejšie a iste ho je v každej domácnosti nazvyš. Stačí si z neho nachystať pár kúskov. Ideálne sú banány, jablká, čerešne, melón, ananás, figy, hrozno a mnoho ďalších.

Pre začiatok možno začať s obyčajnými jahodami. Stačí ich umyť, osušiť a namáčať v rozpustenej čokoláde rôznych druhov. Od horkej, mliečnej až po bielu, ktorú si vieme potravinárskou farbou prifarbiť podľa želania.

Na posypanie použijeme nasekané orechy, kokos alebo drobné cukríky a iné cukrárske vychytávky.

Hotové ovocie so stuhnutou polevou pekne naukladáme do pripravenej krabičky. Každý kúsok ovocia vložíme do papierového košíka, ktorý zamedzí pohybu jednotlivých kúskov v krabičke.

Recept pre náročnejších

Ak si niekto trúfa predsa len na niečo náročnejšie, tu je komplexnejší recept. Je plný chuti a určite poteší každého, koho ním ponúkneme.

Ingrediencie:

  • 230 g polosladkej čokolády, nasekanej
  • 1/3 šálky hustej smotany
  • 2 polievkové lyžice nesoleného masla
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1/4 čajovej lyžičky morskej soli
  • 1/2 šálky kakaového prášku na posypanie

Postup:

  1. Do žiaruvzdornej misky vložíme nasekanú čokoládu.
  2. V malom hrnci zohrievame na miernom ohni hustú smotanu, maslo, med, vanilkový extrakt a morskú soľ, kým sa maslo nerozpustí a zmes nebude horúca.
  3. Horúcu smotanovú zmes nalejeme na nasekanú čokoládu a necháme 5 minút odstáť.
  4. Zmes šľaháme, kým nie je hladká a lesklá.
  5. Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie a nakvapkáme naň množstvo čokoládovej zmesi vo veľkosti polievkovej lyžice.
  6. Plech vložíme do chladničky aspoň na 30 minút alebo kým bonbóny nestuhnú.
  7. Odstránime bonbóny z pergamenového papiera a obalíme ich v kakaovom prášku.

Ako tip na záver pomôže jednoduchý, no dobre vyzerajúci recept. Roztavenú čokoládu (vo vodnom kúpeli) vylejeme na plech s papierom na pečenie.

Ozdobíme ju obľúbenými ingredienciami – orechy, na drobno posekané sušené ovocie, lentilky a i. Necháme stuhnúť v chladničke.

Vznikne jeden veľký celok. Ten potom tupým predmetom rozbijeme na malé úlomky – alebo jednoducho ručne nalámeme. Takto vyrobená bonboniéra vyzerá nedbalo no moderne zároveň.

© 2024 KD.sk | Nakódoval Leoš Lang