Alergia na slnko – u detí, príznaky, prevencia

Alergia na slnko, tiež známa ako fotosenzitivita alebo citlivosť na slnko, je stav, ktorý postihuje jednotlivcov, keď ich pokožka abnormálne reaguje na slnečné svetlo. Zatiaľ čo väčšina ľudí rada trávi čas vonku pod teplými lúčmi slnka, ľudia so slnečnými alergiami môžu pociťovať nepohodlie, začervenanie, svrbenie a iné príznaky. Aké sú príznaky alergie na slnko? Ako vyzerá alergia na slnko?


Obsah článku


Pochopenie a zvládnutie slnečných alergií zahŕňa kombináciu preventívnych opatrení, ochranného oblečenia a v niektorých prípadoch aj lekárskeho zásahu.

Ako vyzerá alergia na slnko?

Ľudia, ktorí sú zasiahnutí alergiou na slnko, prebiehajú funkčné zmeny v procesoch kože. Až 90 % z alergických prejavov spôsobuje škodlivé UV žiarenie. Existujú však aj iné druhy chorôb, ktoré vznikajú spolu s ďalšími komplikáciami, keď je človek vystavený snlnku.

  • Polymorfná svetelná erupcia (PMLE):

PMLE je najbežnejším typom alergie na slnko, ktorá sa vyznačuje svrbivými červenými vyrážkami alebo malými hrbolčekmi na exponovanej koži. Zvyčajne sa vyskytuje v priebehu niekoľkých hodín po vystavení slnku a môže trvať niekoľko dní.

  • Solárna urtikária:

Táto zriedkavá forma alergie na slnko spôsobuje, že sa na koži objavia žihľavky a vriedky v priebehu niekoľkých minút po vystavení slnku. Príznaky sa môžu pohybovať od miernych až po závažné a v extrémnych prípadoch môžu zahŕňať ťažkosti s dýchaním alebo anafylaxiu.

  • Aktinické prurigo:

Ide o dedičnú formu alergie na slnko, ktorá sa často vyskytuje u indiánskej a latinskoamerickej populácie. Aktinické prurigo má za následok svrbivé, červené a hrboľaté vyrážky, zvyčajne na tvári a krku.

  • Fotoalergické erupcia:

Niektorí jedinci môžu pri vystavení slnečnému žiareniu vyvinúť reakciu na určité lieky, kozmetiku alebo produkty starostlivosti o pleť. Toto je známe ako fotoalergická erupcia.

Alergia na slnko – príznaky

Symptómy alergie na slnko sa môžu pohybovať od miernych až po závažné a môžu sa objaviť v priebehu niekoľkých minút alebo hodín po vystavení slnku. Bežné príznaky zahŕňajú:

  • Sčervenanie a vyrážka: Postihnuté oblasti pokožky môžu začervenať, pripomínajúce spálenie od slnka. V niektorých prípadoch sa môže objaviť aj hrboľatá vyrážka.
  • Pocit svrbenia a pálenia: Alergia na slnko často spôsobuje intenzívne svrbenie a pocit pálenia na koži. Toto nepohodlie môže byť obzvlášť nepríjemné.
  • Opuch: Niektorí jedinci môžu zaznamenať opuch v postihnutých oblastiach, čo vedie k opuchom a zvýšenej citlivosti.
  • Pľuzgiere: V závažných prípadoch môže slnečná alergia viesť k tvorbe pľuzgierov na koži, podobne ako reakcia pozorovaná pri stavoch, ako je ekzém alebo dermatitída.
  • Žihľavka: Po vystavení slnečnému žiareniu sa na koži môžu objaviť vyvýšené svrbiace miesta alebo žihľavka, čo prispieva k ďalšiemu podráždeniu.

Ak niektorý zo symptómov pretrváva a človek cíti sprievodnú bolesť, mal by vyhľadať lekársku pomoc. Lekár môže predpísať pre úľavu pri svrbení napríklad aj Fenistil kvapky.

Svetlá pokožka spojená s ryšavými vlasmi nemá prirodzenú ochranu proti UV žiareniu, vďaka čomu sú ryšaví ľudia náchylnejší na spáleniny a iné kožné problémy súvisiace so slnkom.

Príčiny alergie na slnko

Alergia na slnko, tiež známa ako fotodermatitída alebo citlivosť na slnko, je stav, pri ktorom pokožka reaguje abnormálne na vystavenie slnečnému žiareniu. Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu prispieť k rozvoju alergie na slnko.

Jednou z hlavných príčin je interakcia medzi slnečným žiarením a určitými látkami prítomnými v pokožke, ako sú lieky, vonné látky alebo dokonca niektoré chemikálie v produktoch starostlivosti o pleť.

Okrem toho určité zdravotné stavy, ako je lupus alebo polymorfná svetelná erupcia (PMLE), môžu zvýšiť riziko citlivosti na slnko. 

Svoju úlohu môže zohrávať aj genetická predispozícia, pretože niektorí jedinci sú náchylnejší na vznik slnečných alergií v dôsledku svojej genetickej výbavy. Ultrafialové (UV) žiarenie zo slnka je hlavným spúšťačom, pričom UVA aj UVB lúče sú schopné vyvolať alergické reakcie.

Prevencia pred alergiou na slnko

Pre jedincov náchylných na slnečné alergie je dôležité prijať preventívne opatrenia, ako je používanie širokospektrálnych opaľovacích krémov, nosenie ochranného odevu a vyhýbanie sa dlhodobému pobytu na slnku, aby zvládli a znížili riziko reakcií.

  • Ochrana pred slnkom: Primárnym prístupom k zvládaniu slnečných alergií je ochrana pred slnkom. To zahŕňa nosenie širokospektrálneho opaľovacieho krému s vysokým SPF, ochranný odev a klobúky na minimalizáciu priameho slnečného žiarenia.
  • Vyhýbanie sa spúšťačom: Identifikácia spúšťačov a vyhýbanie sa im, ako sú konkrétne lieky alebo produkty starostlivosti o pleť, je rozhodujúca. Konzultácia so zdravotníckym pracovníkom môže pomôcť určiť presnú príčinu slnečnej alergie.
  • Antialergické lieky: V niektorých prípadoch môžu byť predpísané antihistaminiká alebo kortikosteroidné krémy na zmiernenie príznakov, tvorby histamínu a aj zníženie zápalu.
  • Postupné vystavenie slnku: Postupné vystavenie slnečnému žiareniu môže pomôcť pokožke prispôsobiť sa a znížiť závažnosť reakcií u niektorých jedincov.

Pochopenie a zvládnutie slnečných alergií zahŕňa kombináciu preventívnych opatrení, ochranného oblečenia a v niektorých prípadoch aj lekárskeho zásahu.

Hlavnou prevenciou pred alergiou na slnko je kvalitný opaľovací krém.

Alergia na slnko u detí

Deti môžu byť tiež náchylné na slnečné alergie, stav, ktorý sa prejavuje ako abnormálna kožná reakcia na slnečné žiarenie. Rovnako ako u dospelých, aj u detí sa môže vyvinúť citlivosť na slnko v dôsledku rôznych faktorov.

Niektoré deti môžu mať prirodzenú genetickú predispozíciu, ktorá ich robí náchylnejšími na slnečné alergie. Určité zdravotné stavy, ako je ekzém alebo iné kožné poruchy, môžu tiež prispieť k zvýšenej citlivosti detí na slnko. 

Pre rodičov a opatrovateľov je dôležité, aby dbali na ochranu pred slnkom pre deti so slnečnými alergiami. Použitie širokospektrálneho opaľovacieho krému, zabezpečenie toho, aby deti nosili ochranný odev, ako sú klobúky a dlhé rukávy, a minimalizácia priameho slnečného žiarenia počas špičiek môže pomôcť zvládnuť a predchádzať nežiaducim reakciám.

Citlivosť na slnko – ryšaví ľudia

Jedinci s ryšavými vlasmi,často pociťujú zvýšenú citlivosť na slnko. Táto zvýšená citlivosť je primárne spôsobená prítomnosťou pigmentu nazývaného feomelanín v koži, ktorý ponúka menšiu ochranu pred ultrafialovým (UV) žiarením v porovnaní s tmavším eumelanínom, ktorý sa vyskytuje u jedincov s inou farbou vlasov. 

Svetlá pokožka spojená s ryšavými vlasmi nemá prirodzenú ochranu proti UV žiareniu, vďaka čomu sú náchylnejšie na spáleniny a iné kožné problémy súvisiace so slnkom.

​Navyše mnohí prírodne ryšaví ľudia môžu mať pehy, čo sú zhluky koncentrovaného melanínu, čo ešte viac zdôrazňuje ich zraniteľnosť voči poškodeniu slnkom.

Pre jedincov s ryšavými vlasmi je nevyhnutné, aby pri vystavení slnečnému žiareniu prijali mimoriadne opatrenia, ako je pravidelné nanášanie opaľovacieho krému s vysokým SPF.Tento proaktívny prístup pomáha zmierniť riziko spálenia od slnka a minimalizuje potenciálne dlhodobé účinky vystavenia UV žiareniu, ako sú starecké škvrny a zvýšené riziko rakoviny kože.

Rakovina kože zo slnka

Slnko vyžaruje UVA a UVB lúče, ktoré môžu poškodiť DNA v kožných bunkách, čo môže viesť k rozvoju rakoviny. Chronické vystavovanie sa UV žiareniu zvyšuje riziko rakoviny kože a jedinci so svetlou pokožkou, svetlými vlasmi a modrými alebo zelenými očami sú vo všeobecnosti náchylnejší.

Existujú tri hlavné typy rakoviny kože: bazocelulárny karcinóm, spinocelulárny karcinóm a melanóm. Bazalióm a spinocelulárny karcinóm sú bežnejšie a majú tendenciu sa vyskytovať na miestach kože vystavených slnku, ako je tvár, krk a ruky. Aj keď sú vo všeobecnosti menej agresívne ako melanóm, včasná detekcia a liečba sú rozhodujúce, aby sa zabránilo ich šíreniu.

Melanóm je agresívnejšia forma rakoviny kože, ktorá má pôvod v bunkách produkujúcich pigment (melanocyty). Môže sa vyvinúť kdekoľvek na tele a má potenciál šíriť sa do iných orgánov, takže včasná detekcia a liečba sú kritické. Čo je biologická liečba rakoviny?

Pravidelné kontroly kože a okamžitá lekárska pomoc pri akýchkoľvek podozrivých materských znamienkach alebo zmenách na koži sú nevyhnutné pre včasné odhalenie a úspešnú liečbu rakoviny kože. 

Kampane na zvyšovanie povedomia verejnosti zdôrazňujú dôležitosť ochrany pred slnkom pre zníženie výskytu rakoviny kože a podporu celkového zdravia pokožky.

Zatiaľ čo slnečná alergia môže byť náročný stav na zvládnutie, pochopenie jej symptómov, príčin a preventívnych opatrení môže výrazne zlepšiť kvalitu života postihnutých. Vyhľadanie lekárskej pomoci na presnú diagnózu a vypracovanie personalizovaného plánu starostlivosti je nevyhnutné pre efektívne riešenie slnečných alergií a bezpečné užívanie si outdoorových aktivít a pobytu vonku.

© 2024 KD.sk | Nakódoval Leoš Lang