Dámske bežecké tenisky: ako si vybrať najlepší model a čo vedieť pred kúpou?

Výber správnej bežeckej obuvi je kľúčový pre kažého, kto chce zlepšiť svoj bežecký výkon alebo si chce jednoducho užiť tréning naplno. Vzhľadom na množstvo značiek a modelov, ktoré sú k dispozícii, môže byť výber dokonalého páru celkom náročný. V našom článku sa pozrieme na faktory, ktoré treba zvážiť pri kúpe dámskych bežeckých tenisiek.

Aké máte chodidlo a bežecký štýl?

Ešte predtým, ako sa budete rozhodovať o značke alebo farbe topánok, je dobré porozumieť tomu, aký máte typ chodidla a bežecký štýl.

Nízka klenba

Ak máte nízku klenbu, pri chôdzi budete pravdepodobne došľapovať na vnútornú stranu chodidla, alebo inými slovami, že vaše chodidlo rotuje dovnútra, čo môže viesť k zraneniam. Budete potrebovať obuv s adekvátnou podporou a stabilitou.

Neutrálna klenba

Ľudia s neutrálnou klenbou majú vyváženejší došľap a zvyčajne môžu nosiť všetky typy topánok.

Vysoká klenba

Vysoké klenby môžu viesť k supinácii, čo je zas vonkajšie našľapovanie, teda keď sa váha pri došľape prenáša na vonkajšiu stranu chodidla Hodí sa vtedy obuv, ktorá ponúka dodatočné odpruženie, ktoré pomáha tlmiť nárazy.

Niektoré špecializované obchody s bežeckou obuvou ponúkajú analýzu chôdze, a takto vyhodnotia ako beháte, a môžu vám odporučiť najvhodnejšie topánky na základe vášho kroku, došľapu a pohybových vzorcov.

Čo treba zvážiť pri kúpe dámskych bežeckých tenisiek?

Tlmenie a podpora

Dobré bežecké tenisky dámske absorbujú nárazy a pomáhajú chrániť vaše kĺby pred nárazmi. Ak beháte dlhé vzdialenosti, možno uprednostníte obuv s väčším odpružením, aby ste si udržali nohy v pohodlí aj po dlhšom čase. Šprintérom a bežcom na kratšie vzdialenosti, môže viac vyhovovať menšie odpruženie, ktoré podporuje rýchlejší a prirodzenejší pohyb.

Priedušnosť

Obuv z priedušných materiálov, ako je napríklad sieťovina, pomôže udržať nohy v chlade a znížiť riziko vzniku plesní a pľuzgierov.

Drop od päty k špičke

Ide o výškový rozdiel medzi pätou a špičkou topánky. Vyššia päta podporuje bežeckú formu s nárazom na pätu. Topánky s nižším prepadom zas podporujú došľapovanie strednou alebo prednou časťou chodidla, čo môže znížiť riziko zranení. Zvoľte si prepad/drop podľa vášho bežeckého štýlu, preferencií,pohodlia a histórie zranení.

Prispôsobenie

Uistite sa, že mate dostatok miesta na voľný pohyb prstov. Počas behu noha mierne opuchne, preto by mali mať topánky trochu viac miesta, najmä ak beháte dlhé vzdialenosti.

Hľadáte štýlové modely dámskej bežeckej obuvi?

Na kúpu štýlových bežeckých topánok, môžete vyskúšať predajcu CCC, ktorý ponúka niektoré z najlepších dámskych bežeckých topánok na súčasnom trhu. Každý model ponúka niečo iné v závislosti od vašich konkrétnych potrieb. Okrem bežeckej obuvi nájdete v CCC aj široký sortiment s dámskou, pánskou I detskou obuvou, a takisto štýlové módne doplnky. To všetko od rôznych svetových aj domácich značiek. Tu je niekoľko populárnych a štýlových značiek a modelov športovej obuvi pre dámy:

Reebok

Modely ako Lite 3 alebo Zig Dynamica 4 sú vysoko kvalitné bežecké topánky, ktoré sú veľmi populárne aj vďaka pomeru ceny a kvality zameranej na výkon. Topánky Lite 3 sú naozaj výnimočne ľahké (vážia len 238 gramov), ponúkajú skvelú oporu chodidlu a sú preto vhodné pre bežcov, ktorý majú nízku klenbu a sú cenovo dostupné. Zig Dynamica 4 poskytuje výbornú stabilitu vďaka svojej špeciálnej hrubej, no extra ľahkej a flexibilnej podrážke. Navyše vyzerajú veľmi zaujímavo a štýlovo.

New Balance

Značka New Balance má niekoľko výborných bežeckých modelov, ako napríklad W411 alebo W520. Tieto tenisky ú veľmi ľahké, univerzálne a vhodné pre ľudí s neutrálnym došľapom alebo supináciou. Majú tiež špeciálnu mäkkú medzipodrážku EVA, ktorá výborne absorbuje nárazy.

Adidas

Značka Adidas ponúka bežecké topánky s technológiou Cloudfoam, ktorá používa mäkkú penu v medzipodrážke. Vďaka tejto technológii sú modely Adidas Cloudfoam, ako napríklad Cloudfoam Comfy super pohodlné, skvele absorbujú nárazy a majú príjemný mäkký došľap.

Veríme, že s našimi praktickými radami a štýlovými tipmi si už hravo vyberiete novú bežeckú obuv!

Zdroj foto: CCC

© 2024 KD.sk | Nakódoval Leoš Lang