Clo z Číny – preclenie a dovoz tovaru, AliExpress, Temu

Clo z tovaru dovážaného z Číny na Slovensko je komplexná téma s mnohými aspektmi, ktoré je potrebné zvážiť. Clo za tovar z Číny a ostatných tzv. tretích krajín sa aktuálne neplatí vždy. Tovar do 150 € je od cla oslobodený, pri tovare nad 150 € je ho už potrebné zaplatiť.


Obsah článku


Európska komisia však chce zaviesť clá na produkty tretích krajín a predchádzať tak podvodom, ku ktorým aktuálne dochádza, keďže hranica 150 € je často zneužívaná. Európska komisia navrhuje, aby sa platilo clo za každý jeden tovar.

Clo z produktov AliExpress do krajín EÚ

AliExpress je jednou z najpopulárnejších online nákupných platforiem, ktorá umožňuje spotrebiteľom z celého sveta nakupovať širokú škálu produktov priamo od čínskych predajcov. Nakupovanie na AliExpresse je atraktívne pre svoje nízke ceny a široký výber, no pri dovoze týchto produktov do krajín Európskej únie (EÚ) je potrebné brať do úvahy clo z produktov AliExpress a daňové povinnosti.

Clo a DPH na tovar z Číny – AliExpressu

Od 1. júla 2021 platia v EÚ nové pravidlá pre elektronický obchod, ktoré zaviedli zmeny v oblasti DPH a colných poplatkov. Hlavnou zmenou je zrušenie oslobodenia od DPH na dovoz tovaru v hodnote do 22 EUR. To znamená, že všetok tovar dovezený do EÚ, vrátane malých zásielok z AliExpressu, je predmetom DPH.

DPH

  • Všetky zásielky bez ohľadu na hodnotu 14:00 Od 1. júla 2021 je potrebné platiť DPH na všetok tovar dovezený do EÚ, bez ohľadu na jeho hodnotu.
  • Sadzba DPH: Sadzba DPH sa líši podľa členského štátu EÚ. Napríklad, v Nemecku je to 1 9%, na Slovensku 20 %, vo Francúzsku 20 %, atď.

Clo

  • Tovar v hodnote do 150 EUR: Pre tovar v hodnote do 150 EUR nie je potrebné platiť clo, avšak DPH sa stále uplatňuje.
  • Tovar v hodnote nad 150 EUR: Na tovar v hodnote nad 150 EUR sa okrem DPH uplatňuje aj clo. Výška cla závisí od typu tovaru a je stanovená podľa harmonizovaného systému (HS) klasifikácie.
Clo je druh dane, ktorú vláda ukladá na dovozné alebo vývozné produkty. Má niekoľko hlavných funkcií:
Ochrana domácich výrobcov: Clo zvyšuje cenu dovážaného tovaru, čím znevýhodňuje zahraničných výrobcov v prospech domácich.
Príjmy pre štátny rozpočet: Clo predstavuje významný zdroj príjmov pre mnohé krajiny.
Regulačná funkcia: Clo môže byť použité na reguláciu obchodu a ochranu verejného zdravia a bezpečnosti tým, že obmedzuje dovoz nebezpečných alebo nekvalitných produktov.

Pri dovoze tovaru z Číny do krajín EÚ sa uplatňuje dovozné clo, ktoré je závislé od viacerých faktorov, ako sú typ tovaru, jeho hodnota a krajina pôvodu. EÚ používa harmonizovaný systém (HS) na klasifikáciu tovaru, ktorý určuje colnú sadzbu pre konkrétny produkt. Tento systém je medzinárodne štandardizovaný a umožňuje jednotný prístup k obchodovaniu medzi rôznymi krajinami.

Podrobné informácie o zmluvných colných sadzbách možno nájsť v colnom sadzobníku Finančnej správy.

Colné sadzby

Colné sadzby sa líšia v závislosti od konkrétneho typu tovaru. Napríklad na elektroniku, odevy, hračky a iné spotrebné výrobky sa môžu uplatňovať rôzne sadzby. Okrem základného dovozného cla na tovar z Číny môže byť na niektoré produkty uvalené aj antidumpingové clo, ktoré slúži na ochranu európskych výrobcov pred nekalými obchodnými praktikami, ako je dumping, kedy sú produkty predávané za nižšie ceny, než sú ich výrobné náklady.

Proces colného konania

Pri dovoze tovaru z Číny do EÚ musí byť tovar preclený. Tento proces zahŕňa predloženie colnej deklarácie, ktorá obsahuje informácie o tovare, jeho hodnote, pôvode a ďalších relevantných údajoch. Colné orgány na základe tejto deklarácie určia výšku cla a prípadných ďalších poplatkov. Platba cla je povinnosťou dovozcu, ktorý je zodpovedný za zabezpečenie toho, aby bol tovar správne preclený.

EÚ má určité pravidlá pre oslobodenie od cla na tovar z Číny s nízkou hodnotou. Tovar, ktorého hodnota nepresahuje určitú hranicu (obvykle 150 EUR), môže byť oslobodený od dovozného cla. Avšak DPH a prípadné ďalšie poplatky sa naň stále uplatňujú. Tieto pravidlá sa však môžu líšiť v závislosti od konkrétneho členského štátu.

Nakupovanie na AliExpresse môže byť výhodné a pohodlné, no je dôležité mať na pamäti colné a daňové povinnosti, ktoré sa vzťahujú na dovoz tovaru do krajín EÚ. Rozumieť pravidlám a postupom colného konania a zaplateného cla z produktov e-shopu AliExpress môže ušetriť čas, peniaze a predísť nepríjemným prekvapeniam pri doručení zásielok.

S dodržaním týchto pravidiel sa môžu užívať výhody nákupov z Číny bez zbytočných komplikácií.

Clo a DPH na tovar z Temu

Nákupy z obchodu Temu, môžu podliehať clu a dani z pridanej hodnoty (DPH) pri dovoze na Slovensko. Čo je potrebné vedieť:

Clo

  • Bezcolný limit: Pre tovar zaslaný z krajín mimo EÚ je bezcolný limit 150 EUR. To znamená, že ak hodnota zásielky nepresahuje túto sumu, nebude potrebné platiť clo pre zásielku z Temu.
  • Nad 150 EUR: Ak hodnota zásielky presahuje 150 EUR, bude potrebné platiť clo. Sadzba cla závisí od typu tovaru a je určená podľa Harmonizovaného systému (HS) colnej nomenklatúry.

DPH

  • Bezplatné: Od 1. júla 2021 sa na všetok tovar dovážaný z krajín mimo EÚ, vrátane zásielok s hodnotou nižšou ako 22 EUR, uplatňuje DPH. Pre Slovensko je sadzba DPH 20 %.
  • Výpočet DPH: DPH sa vypočíta z celkovej hodnoty zásielky vrátane ceny tovaru, poštovného, poistenia a akýchkoľvek ďalších nákladov, ktoré sú súčasťou transakcie.

Postup pri preberaní zásielky

  • Colná deklarácia: Pri príchode zásielky na Slovensko musí byť vykonaná colná deklarácia. Ak hodnota zásielky presahuje bezcolný limit, bude potrebné predložiť dokumenty a uhradiť clo a DPH.
  • Doručenie: Po zaplatení príslušných poplatkov bude zásielka doručená domov.

Pri takýchto nákupoch je dôležité zvážiť dodatočné náklady na clo a DPH. Tieto poplatky môžu výrazne ovplyvniť konečnú cenu tovaru, preto je dobré mať o nich prehľad pred uskutočnením objednávky.

Okrem toho je vždy potrebné dávať pozor a pri nákupe sledovať aj samotnú bezpečnosť e-shopu Temu, aby nedochádzalo k zbytočnej strate peňazí, prípadne úniku osobných údajov.

Platenie cla a DPH sa však týka všetkých tovarov z tretích krajín, preto aj nákupy z e-shopu Shein či Lightinthebox podliehajú tým istým pravidlám.

Ako prebieha preclenie tovaru z Číny?

Preclenie tovaru z Číny do krajín Európskej únie (EÚ) je proces, ktorý zahŕňa niekoľko krokov a úkonov. Tento proces je nevyhnutný pre splnenie colných a daňových predpisov EÚ.

1. Objednávka a príprava tovaru

Predajca: Po obdržaní objednávky od kupujúceho pripraví predajca tovar na odoslanie. Tento krok zahŕňa balenie tovaru a prípravu všetkých potrebných dokladov, ako je faktúra a zoznam balenia (packing list).

2. Doprava tovaru do EÚ

Preprava: Tovar je prepravovaný do krajiny EÚ prostredníctvom leteckej, námornej, železničnej alebo cestnej dopravy. Pred odoslaním tovaru je potrebné vybrať spoľahlivého prepravcu, ktorý zabezpečí hladký priebeh dopravy a poskytne colné služby.

3. Príchod tovaru do EÚ

Vstup na colné územie: Keď tovar dorazí na colné územie EÚ (napríklad do prístavu alebo na letisko) je dočasne uskladnený v colnom sklade, kým nie je preclený.

4. Colné vyhlásenie

Podanie colnej deklarácie: Dovozca alebo jeho zástupca (napríklad colný deklarant alebo prepravca) musí podať colnú deklaráciu na príslušný colný úrad. Táto deklarácia obsahuje informácie o tovare, jeho hodnote, pôvode a ďalšie relevantné údaje.

5. Výpočet cla a DPH

Stanovenie cla a DPH: Colné orgány na základe informácií z colnej deklarácie vypočítajú výšku cla a DPH. Výška cla závisí od typu tovaru a jeho hodnoty, zatiaľ čo sadzba DPH závisí od členského štátu EÚ.

6. Kontrola tovaru

Fyzická kontrola: Colné orgány môžu rozhodnúť o fyzickej kontrole tovaru, aby overili správnosť deklarovaných informácií. To môže zahŕňať otváranie zásielok a kontrolu obsahu.

7. Platba cla a DPH

Úhrada poplatkov: Dovozca je povinný zaplatiť clo a DPH, ako aj akékoľvek ďalšie poplatky (napríklad antidumpingové clo, spotrebné dane). Tieto platby musia byť uskutočnené pred uvoľnením tovaru.

8. Uvoľnenie tovaru

Prepustenie tovaru do voľného obehu: Po zaplatení všetkých poplatkov a dokončení všetkých kontrol colné orgány prepustia tovar do voľného obehu. Dovozca môže následne tovar distribuovať, predávať alebo inak využívať v EÚ.

9. Doručenie tovaru

Doručenie konečnému adresátovi: Po preclení je tovar doručený konečnému príjemcovi, či už ide o jednotlivca alebo spoločnosť. Tento krok môže zahŕňať ďalšiu vnútroštátnu dopravu.

Preclenie tovaru z Číny do EÚ je komplexný proces, ktorý vyžaduje dôkladnú prípravu a dodržiavanie všetkých colných a daňových predpisov. Dôležité je mať k dispozícii všetky potrebné dokumenty a zabezpečiť správne vyplnenie colnej deklarácie. Spolupráca s profesionálnymi colnými deklarantmi alebo prepravnými spoločnosťami môže výrazne uľahčiť tento proces a zabezpečiť hladké a rýchle preclenie tovaru.

Dovoz tovaru z Číny

Dovoz tovaru z Číny na Slovensko môže byť pre firmy aj jednotlivcov skvelým spôsobom, ako získať produkty za dostupné ceny a rozšíriť svoju ponuku tovaru. Je však dôležité poznať proces a dodržiavať všetky colné predpisy, aby sa predišlo zbytočným komplikáciám a poplatkom.

1. Výber tovaru a dodávateľa:

  • Určiť si, aký tovar chce podnikateľ dovážať: Presne definovať druh tovaru, jeho vlastnosti a požadované množstvo.
  • Vyhľadať spoľahlivého dodávateľa: Dôkladne si preveriť renomé dodávateľa, recenzie a referencie od iných zákazníkov.
  • Porovnať ceny a podmienky: Získať cenové ponuky od viacerých dodávateľov a porovnať ich s ohľadom na cenu, kvalitu, dodacie lehoty a platobné podmienky.
  • Uzavrieť zmluvu: Po výbere dodávateľa uzatvoriť písomnú zmluvu, ktorá jasne definuje všetky detaily objednávky, ako napríklad špecifikáciu tovaru, cenu, dodacie podmienky, platobné podmienky a riešenie sporov.

2. Preprava a colné konanie:

  • Doručenie tovaru: Dohodnúť sa s dodávateľom na spôsobe dopravy (letecky, po mori, po zemi) a dodacích podmienkach (EXW, FOB, CIF, DDP).
  • Colné deklarácie: Pri dovoze tovaru z Číny na Slovensko je nutné podať colné deklarácie. Je možné to urobiť samostatne alebo využiť služby colného agenta.
  • Clo a DPH: Pre tovar dovážaný z Číny na Slovensko sa vyrubuje clo a DPH. Výška cla závisí od druhu tovaru a DPH je 20 %.
  • Ďalšie poplatky: Okrem cla a DPH sa pri dovoze tovaru z Číny môžu uplatňovať aj ďalšie poplatky, ako napríklad poplatky za colné spracovanie, skladovanie a prepravu.

3. Dôležité dokumenty:

  • Faktúra: Dodávateľ musí vydať faktúru, ktorá obsahuje všetky relevantné informácie o tovare, cene, platobných podmienkach a colných údajoch.
  • Dodací list: Dodací list slúži ako doklad o dodaní tovaru a obsahuje informácie o odosielateľovi, príjemcovi, druhu tovaru a množstve.
  • Osvedčenie o pôvode tovaru: V niektorých prípadoch môže byť požadované osvedčenie o pôvode tovaru, ktoré preukazuje krajinu pôvodu tovaru.
  • Colné deklarácie: Colné deklarácie obsahujú informácie o tovare, jeho hodnote, pôvode a colnom režime.

Pred dovozom tovaru z Číny je potrebné si dôkladne preštudovať colné predpisy a požiadavky platné na Slovensku.

Clo na tovar z USA

Clo na tovar z USA sa vypočítava na základe hodnoty, typu a pôvodu tovaru podľa colného sadzobníka EÚ. Okrem cla je potrebné zaplatiť aj daň z pridanej hodnoty (DPH), ktorá sa líši v závislosti od členského štátu EÚ. Tieto poplatky sa musia zaplatiť pred prepustením tovaru do voľného obehu v EÚ.

Proces colného konania zahŕňa podanie colnej deklarácie, ktorá obsahuje podrobnosti o dovoze, ako sú faktúra, zoznam balenia a prepravné doklady.

Clo na tovar z USA môže byť rôzne v závislosti od kategórie výrobkov a ich hodnoty. Colné orgány môžu vykonať fyzickú kontrolu tovaru, aby overili správnosť deklarovaných údajov, a až po zaplatení všetkých poplatkov môže byť tovar doručený dovozcovi.

Dodržiavanie týchto pravidiel je nevyhnutné pre úspešný a bezproblémový dovoz tovaru z USA do EÚ.

Clo na tovar z Anglicka

Výška cla na tovar z Anglicka na Slovensko závisí od jeho zatriedenia do colného sadzobníka EÚ.

Vzorec výpočtu cla na tovar z Anglicka na Slovensko je nasledovný:

CLO = (tovar + doprava mimo EÚ + poistenie) x sadzba cla

Tovar dovážaný z Anglicka do SR môže byť v niektorých prípadoch oslobodený od cla a DPH. Medzi bežné výnimky patria:

  • Osobný majetok sťahujúcich sa osôb z Anglicka na Slovensko
  • Dary do hodnoty 1 000 EUR pri príležitosti uzatvorenia manželstva
  • Osobný majetok nadobudnutý dedením
  • Študijné potreby pre žiakov a študentov
  • Zásielky do hodnoty 150 EUR (platí sa však DPH)
  • Dary do 45 EUR zasielané medzi fyzickými osobami

Pre presné informácie o danom konkrétnom prípade a o tom, či sa naň vzťahuje výnimka z cla a DPH, sa odporúča kontaktovať Finančnú správu SR.

© 2024 KD.sk | Nakódoval Leoš Lang