Hygge – škandinávsky životný štýl, kniha, ako si ho vytvoriť doma

Hygge je dánsky a nórsky koncept, ktorý sa stal celosvetovým fenoménom v oblasti životného štýlu. Tento termín, vyslovovaný ako hoo-gah sa nedá presne preložiť do slovenčiny. Zvyčajne sa opisuje ako pocit útulnosti, pohodlia a spokojnosti. Hygge sa sústreďuje na jednoduché potešenia života, často v spoločnosti blízkych ľudí, a vytvára prostredie, ktoré podporuje pocit šťastia a pohody.

Kľúčové informácie článku

Hygge je škandinávsky koncept, ktorý zdôrazňuje vytváranie útulnej a príjemnej atmosféry, kde si ľudia môžu užívať jednoduché potešenia v spoločnosti blízkych.

Zahŕňa aktivity ako sedenie pri sviečkach, pitie horúceho čaju alebo trávenie času v pohodlnom prostredí.

Cieľom hygge je podporovať pohodu a spokojnosť prostredníctvom malých, no významných chvíľ.

Čo je hygge?

Hygge style, často jednoducho označovaný ako „hygge“, je škandinávsky koncept, ktorý sa sústreďuje na vytváranie pocitu pohodlia, útulnosti a spokojnosti. Tento životný štýl oslavuje jednoduchosť a prítomnosť v okamihu, pričom kladie dôraz na blaho a spokojnosť v každodennom živote. Hygge style nie je len o estetike alebo dizajne, no o celkovom prístupe k životu.

Hygge nie je len o špeciálnych príležitostiach, práve naopak – je o každodenných momentoch. Môže to byť ranná káva v tichu, večerné čítanie knihy pri sviečkach alebo spoločné sledovanie obľúbeného filmu s blízkymi. Hygge učí ľudí spomaliť, oceniť jednoduché veci a nájsť radosť v prítomnom okamihu.

Hlavné prvky hygge štýlu:

Prirodzené svetlo a sviečky sú základom hygge.

Pohodlné oblečenie, mäkké prikrývky a vankúše sú neodmysliteľnou súčasťou hygge.

Hygge oslavuje jednoduchosť a minimalizmus.

Stretnutia s rodinou a priateľmi, zdieľanie jedál a príjemných chvíľ, sú centrálnym prvkom hygge.

Ako si vytvoriť hygge štýl doma?

Vytvorenie hygge štýlu doma je o vytváraní útulného, pohodlného a príjemného prostredia, kde sa môže človek uvoľniť a cítiť šťastne. Hygge kladie dôraz na jednoduchosť, pohodlie a prítomnosť v danom okamihu. Tu je niekoľko krokov a tipov, ako si preniesť hygge štýl do svojho domova.

SvetloSviečky: Zapáliť si sviečky, ktoré vytvárajú mäkké a teplé svetlo. Sú základným prvkom hygge, pretože prispievajú k útulnej atmosfére.
Lampy: Použiť lampy s teplým žltým svetlom namiesto ostrého bieleho svetla. Vyhnúť sa jasným stropným svetlám a radšej použiť viacero menších zdrojov svetla.
Prirodzené svetlo: Umožniť dennému svetlu vstúpiť do miestnosti. Používať závesy, ktoré prepúšťajú svetlo, alebo ich počas dňa úplne odhrnúť.
Komfortný nábytok a textíliePohodlné sedenie: Investovať do pohodlných pohoviek, kresiel a mäkkých stoličiek, ktoré budú lákať k oddychu.
Prikrývky a vankúše: Pridať mäkké prikrývky a vankúše na pohovku, posteľ a kreslá. Textílie z prírodných materiálov, ako je vlna a bavlna, sú ideálne.
Koberce: Použiť mäkké koberce, ktoré dodajú miestnosti teplo a útulnosť. Srsťové alebo pletené koberce sú obzvlášť vhodné.
Jednoduchý a prírodný dizajnPrírodné materiály: Zvoliť nábytok a doplnky z dreva, kameňa, bavlny a vlny. Prírodné materiály prinášajú do interiéru teplo a autentickosť.
Minimalizmus: Udržovať priestor čistý a jednoduchý. Zbaviť sa prebytočných vecí a zamerať sa na kvalitu, nie kvantitu.
Jemné farby: Použiť tlmené a neutrálne farby ako biela, béžová, sivá a pastelové odtiene. Tieto farby vytvárajú pokojné a harmonické prostredie.
Detaily a doplnkyRastliny: Pridať do interiéru živé rastliny, ktoré prinesú do miestnosti kúsok prírody a čerstvý vzduch.
Dekorácie: Použiť jednoduché dekorácie, ako sú drevené misy, keramické vázy a knihy. Vyhýbať sa preplneným poličkám a radšej zvoliť niekoľko starostlivo vybraných kúskov.
Osobné veci: Zahrnúť do priestoru osobné predmety, ktoré majú emocionálnu hodnotu, ako sú rodinné fotografie alebo ručne vyrobené predmety.
Atmosféra a rituályPríjemné vône: Použiť vonné sviečky, esenciálne oleje alebo kadidlá, aby sa vytvorila príjemná a upokojujúca atmosféra.
Hudba: Pustiť si jemnú a relaxačnú hudbu, ktorá podporí pocit pohody.
Rituály: Vytvoriť malé denné rituály, ktoré prinášajú radosť a pokoj. Môže to byť ranná šálka kávy, večerné čítanie knihy alebo teplý kúpeľ.

Hygge štýl doma je o vytváraní prostredia, kde sa človek cíti pohodlne a šťastne. Doplnky v tomto štýle ponúka Zara Home. Je to o jednoduchosti, prírodných materiáloch, jemných farbách a útulnosti. Venovať pozornosť treba malým detailom a rituálom, ktoré prinášajú radosť a užívať si každý okamih.

Hygge štýl je o vytváraní prostredia, kde sa človek cíti pohodlne a šťastne. Je to o jednoduchosti, prírodných materiáloch, jemných farbách a útulnosti.

Životný štýl hygge

Dáni sú známi ako jeden z najšťastnejších národov na svete a hygge je považované za jeden z hlavných dôvodov. Je to o tom, že si človek užíva maličkosti života a vytvára príjemnú atmosféru pre seba aj pre ostatných.

Základnými princípmi hygge životného štýlu sú:

  • Zameranie sa na prítomný okamih a vnímanie tu a teraz. Vypnutie rušivých elementov, ako sú telefóny a počítače, a venovanie sa tomu, čo práve človek robí.
  • Vytvorenie útulného a pohodlného prostredia, či už doma, v kaviarni alebo v prírode. Používanie mäkkých materiálov, teplého svetla a prírodných prvkov.
  • Vyhýbanie sa prehnanému materializmu a zameranie sa na to, čo je skutočne dôležité. Užívanie si jednoduchých radostí života, ako je dobrá kniha, šálka kávy alebo čas strávený s blízkymi. Dôležité je tiež pozitívne myslenie.
  • Hygge životný štýl je o budovaní silných a zmysluplných vzťahov s ostatnými. Trávenie času s rodinou a priateľmi, rozhovory a zdieľanie zážitkov.
  • Oceňovanie toho, čo človek má, a všímanie si dobrých vecí v živote. Praktizovanie vďačnosti môže zvýšiť pocit šťastia a spokojnosti a teda vyplaviť hormón šťastia.

Hygge sa dá praktizovať rôznymi spôsobmi, napríklad:

  • Vytvoriť si útulný kútik doma s mäkkými dekami, vankúšmi a sviečkami.
  • Užiť si šálku horúcej čokolády alebo čaju s dobrou knihou.
  • Vypnúť televízor a chodiť na prechádzky do prírody.
  • Stráviť čas s blízkymi pri spoločnej hre, varení alebo rozhovore.
  • Dopriať si relaxačný kúpeľ alebo si urobiť masáž.
  • Upiecť si koláč alebo si uvariť chutné jedlo.
  • Navštíviť miestnu kaviareň a vychutnať si kávu a zákusok.
  • Ísť na piknik do parku.
  • Vytvoriť si niečo pekné vlastnými rukami.
  • Tancovať na svoju obľúbenú hudbu.
  • Meditovať alebo praktizovať jogu.

Hygge nie je o tom míňať veľa peňazí alebo kupovať drahé veci. Naopak, ide o to nájsť radosť v jednoduchých veciach a žiť vedomým a vďačným životom.

Dáni sú známi ako jeden z najšťastnejších národov na svete a hygge je považované za jeden z hlavných dôvodov.

Hygge kniha – zdroj inšpirácie

Existuje mnoho skvelých kníh o hygge, ktoré môžu poslúžiť ako zdroj inšpirácie. Tu je niekoľko obľúbených publikácií:

  • Malá kniha hygge od Meika Wikinga – Táto kniha je skvelým úvodom do konceptu hygge a obsahuje praktické tipy, ako ho začleniť do svojho života.
  • Hygge: Dánske tajomstvá šťastného života od Louisa Andersena – Táto kniha skúma rôzne aspekty hygge, od jedla a dizajnu až po vzťahy a prácu.
  • Hygge Mindset od Gemme Elwin Harris – Táto kniha ponúka moderný pohľad na hygge a ukazuje, ako ho možno využiť na vytvorenie šťastnejšieho a naplnenejšieho života.
  • The Year of Hygge od Hygge House – Hygge kniha je denník a sprievodca, ktorý pomôže priniesť hygge do každého dňa roka.
  • Hygge: A Nordic Guide to Living Well od Signe Johansen – Táto hygge kniha ponúka krásny a inšpiratívny pohľad na hygge životný štýl.

Okrem týchto kníh existuje mnoho ďalších skvelých zdrojov o hygge. Všetky uvedené knihy o hygge je možné kúpiť aj na bazáre kníh. Prečítať si možno aj blogy, pozrieť si videá na YouTube alebo navštíviť webové stránky venované tejto téme.

Najdôležitejšie je nájsť zdroje, ktoré inšpirujú a ktoré pomôžu vytvoriť si vlastný jedinečný hygge životný štýl.

Existuje mnoho skvelých kníh o hygge, ktoré môžu poslúžiť ako zdroj inšpirácie a kúpiť sa dajú napríklad aj na Martinuse.

Hygge Bojnice

Hygge Bojnice je reštaurácia na Hurbanovom námestí v Bojniciach na Slovensku. Je obľúbeným miestom pre miestnych obyvateľov aj turistov a ponúka menu ázijskej kuchyne v útulnej a príjemnej atmosfére.

Názov reštaurácie Hygge Bojnice vychádza z dánskeho výrazu hygge. To sa určite odráža aj vo výzdobe reštaurácie, ktorá sa vyznačuje teplým osvetlením, príjemným nábytkom a množstvom prírodných drevených akcentov. Celkovo pôsobí uvoľnene a pohodlne, čo z nej robí ideálne miesto na oddych a vychutnanie si chutného jedla.

V ponuke Hygge Bojnice je široká škála ázijských jedál vrátane rezancových polievok, miešaných jedál a kari. Podľa recenzií si na svoje príde každý a porcie sú veľkorysé. Jedlá sú tiež veľmi dobre pripravené, používajú čerstvé suroviny a autentické chute.

Okrem jedla je reštaurácia Hygge Bojnice známa aj svojou priateľskou obsluhou. Personál je pozorný a ochotný a vždy rád niečo odporučí. Dohovorí sa aj po anglicky, čo je výhodou pre návštevníkov z iných kútov sveta.

Celkovo je Hygge Bojnice výbornou voľbou na jedlo v Bojniciach. Jedlo je chutné, atmosféra útulná a obsluha priateľská. Táto reštaurácia je vrelo odporúčaná každému, kto hľadá skvelý kulinársky zážitok.

Hygge nie je len trend – je to životný štýl, ktorý môže priniesť veľa pozitívnych zmien do každodenného života. Tento koncept pripomína, že šťastie sa často skrýva v jednoduchých veciach a momentoch, ktoré človek zdieľa s ostatnými.

© 2024 KD.sk | Nakódoval Leoš Lang