Zásnubný prsteň – zlatý, strieborný, s diamantom

Zásnubný prsteň je šperkom, ktorý symbolizuje lásku, oddanosť a začiatok spoločnej životnej cesty. Pri výbere správneho prsteňa sa ponúka široká škála možností – od zlatých, strieborných až po diamantové kúsky. Aký zásnubný prsteň si vybrať, aby bol tento významný moment dokonalý? Na ktorú ruku sa dáva zásnubný prsteň? Tieto otázky si kladie každý, kto plánuje tento veľký krok v živote.


Obsah článku


Či už niekto hľadá zlatý zásnubný prsteň s diamantom, alebo preferuje jednoduchý zásnubný prsteň z bieleho zlata, je dôležité vedieť, čo tieto šperky symbolizujú a ako správne vybrať ten pravý. V tomto článku sa pozrieme na rôzne typy zásnubných prsteňov, vrátane lacných zásnubných prsteňov do 100 eur. Poradíme, ako zladiť zásnubný prsteň s obrúčkou a vytvoriť tak dokonalý set.

Zásnubný prsteň a jeho výber

Pri výbere zásnubného prsteňa ponúka dnešná doba nekonečné možnosti. Dôležité je premýšľať nad tým, aký by mal byť ideálny zásnubný prsteň:

  • z akého materiálu?
  • s akým drahokamom?
  • v akom štýle?

Partner by si mal najprv zodpovedať pár základných otázok:

  • Nosí partnerka šperky denne?
  • Aký materiál a farbu preferuje?
  • Aký drahokam by ju mal zdobiť?

Tradične sú zlaté prstene s diamantom obľúbenou voľbou, avšak moderné trendy ponúkajú aj prstene s rôznymi drahokamami či ich kombináciami. Hoci samotný vzhľad prsteňa nie je najdôležitejší, pretože hlavným cieľom je vyjadriť lásku a oddanosť, správny výber môže zdôrazniť, ako dobre partner pozná svoju nastávajúcu.

Spoločný výber zásnubného prsteňa?

Zásnubný prsteň nemusí byť nutnosťou pri samotnom zasnúbení. Niektoré páry sa rozhodnú pre spoločný výber prsteňa až po zásnubách, čo umožňuje partnerke vybrať si prsteň podľa vlastného vkusu. Toto môže byť praktické riešenie, najmä ak je partner v situácii, keď chce pokľaknúť „s prázdnymi rukami“, alebo ak je finančná situácia páru taká, že nákup prsteňa by bol náročný.

Snubný prsteň – ako hlboko siahnuť do vrecka?

Nastavenie rozpočtu na kúpu snubného prsteňa nemusí byť tak stresujúce, ako sa na prvý pohľad zdá.

Vedeli ste, že… ?
Spoločnosť De Beers, ktorá dominuje ťažobnému priemyslu a obchodu s diamantmi, propagovala myšlienku, že prstienok by mal stáť dva mesačné platy, ako skvelý marketingový trik počas veľkej hospodárskej krízy. Tento precedens mal za cieľ zvýšiť predaj, avšak etiketa nepredpisuje, koľko by mal partner v zlatníctve zaplatiť.

Pri rozhodovaní o tom, aký drahý snubný prsteň kúpiť, treba zohľadniť svoj životný štýl, plat, výdaje a priority. Na trhu je množstvo krásnych snubných prsteňov, ktoré vyhovujú rôznym rozpočtom.

Netreba podliehať tlaku reklamy a radšej konzultovať svoj výber so skúseným klenotníkom. Dobrý predajca sa bude snažiť porozumieť zákazníkovým potrebám a možnostiam a ponúkne to najlepšie v rámci rozpočtu.

Pri stanovovaní rozpočtu na kúpu snubného prsteňa treba rátať aj s možným 10% navýšením oproti plánovanému rozpočtu – možno do oka padne dokonalý prsteň, len o niečo drahší.

Zlatý zásnubný prsteň – biele, žlté alebo ružové zlato?

Výber správneho kovu pre zásnubný prsteň je kľúčovým rozhodnutím, ktoré ovplyvní vzhľad a dlhodobú odolnosť šperku. Ušľachtilé kovy ako zlato a platina nielenže vyjadrujú emócie, ale aj naznačujú city k milovanej osobe. Zlatý zásnubný prsteň je klasickou voľbou, ktorá môže byť buď z bieleho zlata, žltého zlata, alebo z ružového zlata. Každý z týchto kovov má svoje špecifické vlastnosti a výhody.

Zásnubný prsteň biele zlatoBiele zlato je obľúbené pre svoj neutrálny odtieň, ktorý nádherne zvýrazňuje modré a červené kamene, ako aj obľúbené brilianty. Je to ideálna voľba pre decentné a minimalistické dámy, ktoré uprednostňujú menej nápadné šperky.
Zásnubný prsteň žlté zlatoŽlté zlato je tradičnou voľbou pre ženy s teplým tónom pleti. Vyniká svojou klasickou teplou farbou a skvelo sa kombinuje s čírymi diamantmi aj inými drahokamami. Zásnubný prsteň zo žltého zlata je ideálny pre klasické typy, ktoré oceňujú nadčasovosť.
Zásnubný prsteň ružové zlatoZásnubný prsteň z ružového zlata je výnimočnou voľbou, ktorá v sebe spája eleganciu a modernosť. Tento kov vyniká svojim jedinečným fialovoružovým leskom. Ružové zlato je stále populárnejšou voľbou medzi snúbencami, ktorí hľadajú niečo netradičné a štýlové. Je mimoriadne univerzálne a dobre sa kombinuje s rôznymi druhmi drahokamov ako ružové turmalíny, smaragdy a klasické biele diamanty.
Platina je luxusný kov, ktorý sa v posledných rokoch stáva čoraz populárnejším. Tento tvrdý kov je známy svojou odolnosťou a hypoalergénnymi vlastnosťami. Platina svojou striebornou farbou pripomína biele zlato, avšak prekonáva ho svojimi jedinečnými vlastnosťami a minimálnou údržbou.

Zásnubný prsteň a porovnanie kovov

KovVzhľadOdolnosťCena
PlatinaPrirodzene lesklá a striebristo biela. Hypoalergénny kov, ktorý je veľmi obľúbený medzi šperkármi.Platina je odolná voči korózii, nezakaľuje sa a nepotrebuje veľkú údržbu. Nie je však tak tvárna ako zlato.Platina patrí k najdrahším kovom kvôli svojej vzácnosti a odolnosti.
Biele zlatoFarebne podobné platine, populárne kvôli potiahnutiu tenkou vrstvou rhodia, ktoré ho robí hypoalergénnym.Vyžaduje pravidelnú údržbu kvôli obnoveniu vrstvy rhodia, ktorá zlepšuje jeho vlastnosti.Biele zlato je cenovo dostupnejšie ako platina, ale pravidelná údržba môže zvýšiť jeho celkové náklady.
Ružové zlatoKrásna zliatina zlata a medi s fialovoružovým leskom.Meď zvyšuje tvrdosť zlata, takže nevyžaduje extra údržbu.Ružové zlato je cenovo podobné bielemu a žltému zlatu, ale nedosahuje cenu platiny.
Žlté zlatoKlasická teplá farba, ktorá sa hodí k tradičným prsteňom.Tvrdené ďalšími kovmi, je odolné a vhodné na každodenné nosenie.Žlté zlato je lacnejšie ako platina a jeho cena sa príliš nelíši od ružového a bieleho zlata.

Pri výbere zlatého zásnubného prsteňa je dôležité zvážiť preferencie a štýl partnerky, ako aj praktické aspekty, ako je údržba a odolnosť kovu. Avšak bez ohľadu na to, či si človek vyberie pre svoj prsteň zásnubný biele zlato, žlté zlato alebo platinu, bude navždy symbolizovať lásku a oddanosť.

Zaujímavé nápady a inšpirácie môže nájsť aj v e-shope Glamira.

Zlatý zásnubný prsteň s diamantom vs. farebné drahokamy

Hoci diamanty sú známe svojou nadčasovou eleganciou, nie sú vždy pre každého. Mnohí muži hľadajú jedinečné zásnubné prstene, ktoré odrážajú kreativitu a osobnosť budúcej snúbenice.

Farebné drahokamy predstavujú skvelú alternatívu ku zásnubnému prsteňu s diamantom, ponúkajú štýl a originalitu, pričom stále zachovávajú krásu a eleganciu tradičných prsteňov. Ich popularita rastie nielen medzi celebritami a kráľovskými rodinami, ale aj medzi bežnými ľuďmi.

Farebné drahokamy ponúkajú nespočetné možnosti výberu:

  • Treba vyberať podľa obľúbenej farby alebo zvoliť kameň podľa mesiaca narodenia či astrologického znamenia.
  • Pre tých, ktorí dbajú na detail, je dôležité zistiť, či ide o prírodný alebo laboratórne vytvorený kameň.
  • Každý drahokam má svoje unikátne vlastnosti, ktoré môžu dokonale odrážať jedinečnú osobnosť jeho nositeľky.

Zlatý zásnubný prsteň s diamantom je považovaný za klasiku od roku 1880, najmä vďaka úspešným marketingovým kampaniam spoločnosti De Beers. Avšak, rovnako nádherné sú aj modré zafíry, červené rubíny a zelené smaragdy, ktoré môžu často prekonať diamanty svojou cenou a krásou.


Číre diamanty v klasických aj moderných tvaroch sa hodnotia podľa medzinárodne uznávanej škály 4C, ktorá sa zameriava na farbu, čistotu, brus a karátovú hmotnosť. Každý kameň by mal byť dôkladne analyzovaný uznávaným laboratóriom, ktoré vytvorí certifikát diamantu.


Rozmanitosť farebných drahokamov

Hodnota drahokamov závisí od sýteho zafarbenia, jedinečnosti, čistoty a veľkosti. Mnohé z nich prechádzajú špeciálnymi úpravami, ktoré vyhladzujú drobné nedokonalosti a zlepšujú ich tón. Pri výbere zásnubného prsteňa treba dbať na to, aby bol kúpený od dôveryhodného klenotníka s certifikátom.

Ak si niekto myslí, že farebné drahokamy nie sú dostatočne slávnostné a číre diamanty mu prídu mdlé, možno by ho zaujal zásnubný prsteň s fancy farebným diamantom. Tieto drahokamy si zachovávajú tvrdosť a pevnosť klasických diamantov, ale ponúkajú nádherné odtiene dúhy. Farebné diamanty sa hodnotia podľa škály 4C, kde je dôležitá najmä sýtosť farby.

Vedeli ste, že… ?
Veľmi obľúbený je zlatý zásnubný prsteň s čiernym diamantom, ktoré mnohé ženy považujú za exotický a jedinečný.

Farebné diamanty ponúka aj renomovaná značka Egne SK.

Ako sa starať o diamantový zásnubný prsteň?

Aby tento nádherný šperk vydržal čo najdlhšie, je dôležité vedieť, ako sa oň správne starať. Tu je niekoľko užitočných tipov.

  • Vyhľadať odborníka: Ak si žena nie je istá ako sa starať o svoj diamantový zásnubný prsteň, najlepšie je obrátiť sa na klenotníka. Mnoho spoločností ponúka bezplatný doživotný servis, ktorý zahŕňa kontrolu kameňov a čistenie šperku.
  • Vyhýbať sa rizikovým činnostiam: Pri nosení diamantového zásnubého prsteňa sa treba vyhnúť športovaniu, krémovaniu rúk, laboratórnej práci, domácim prácam, kúpaní v bazéne a saunovaniu. Aj napriek tvrdosti diamantu môže pri náraze prasknúť.
  • Pravidelné kontroly: Dvakrát do roka dať skontrolovať lôžko diamantu u klenotníka. Je dôležité, aby korunka správne držala a diamant bol náležite istený. V noci si prsteň radšej zložiť a nevystavovať ho extrémnym teplotám.
  • Chrániť zlato: Zlato nie je nezničiteľné, preto treba dávať pozor na chemické prostriedky ako lak na vlasy alebo parfém.
  • Skladovanie: Diamantový zásnubný prsteň by mal mať svoje miesto na skladovanie – osobitne v krabičke, šperkovnici alebo vo vrecúšku.
  • Čistenie: Pri čistení sa vyhnúť chemickým roztokom a papierovým utierkam, ktoré môžu tvoriť žmolky.

Ako vyčistiť diamantový zásnubný prsteň?

Dať si rukavice – Diamant je citlivý na mastnotu, najmä na tú z ľudskej pokožky.

Použiť nízko alkalické mydlo – Teplota roztoku s mydlom by nemala byť vyššia ako 30-40 stupňov. Prsteň utrieť handričkou, vložiť do mydlovej vody, nechať niekoľko minút a potom utrieť do sucha.

Mäkká handrička – Na odstránenie nečistôt použiť mäkkú handričku, ktorá nezanecháva vlákna, alebo kúsok mäkkého zamatu.

Zlatý zásnubný prsteň s korunkou z bieleho zlata osadený diamantom je nestarnúca klasika.

Zásnubný prsteň strieborný

Strieborné zásnubné prstene sú čoraz obľúbenejšou voľbou pre tých, ktorí hľadajú elegantný a cenovo dostupný šperk. Striebro, so svojím jemným a sofistikovaným leskom, ponúka unikátne vlastnosti, ktoré ho odlišujú od iných drahých kovov. Poďme sa pozrieť na výhody a nevýhody strieborných zásnubných prsteňov, ako aj na najvhodnejšie kombinácie s drahokamami.

Výhody a nevýhody strieborného zásnubného prsteňa

VýhodyPopis
Cenová dostupnosťStriebro je výrazne lacnejšie než zlato alebo platina, čo umožňuje získať krásny a kvalitný prsteň bez prehnaného zaťaženia rozpočtu.
Elegantný vzhľadStriebro má prirodzene jasný, biely lesk, ktorý dodáva prsteňom moderný a nadčasový vzhľad.
UniverzálnosťVďaka svojmu neutrálnemu tónu sa strieborné prstene ľahko kombinujú s rôznymi typmi kameňov a štýlmi oblečenia.
HypoalergénnosťStriebro je hypoalergénne, čo znamená, že je vhodné pre ľudí s citlivou pokožkou.
NevýhodyPopis
Náchylnosť na poškriabanieStriebro je mäkší kov ako zlato alebo platina, čo znamená, že je náchylnejšie na poškriabanie a opotrebovanie.
OxidáciaStriebro môže časom zoxidovať a stmavnúť, čo vyžaduje pravidelné čistenie a údržbu.
TrvanlivosťHoci je striebro krásne, nie je tak trvanlivé ako tvrdšie kovy, čo môže ovplyvniť jeho dlhodobú odolnosť.

Kombinácie s kameňmi

Strieborný zásnubý prsteň sa krásne kombinuje s rôznymi drahokamami, ktoré zdôrazňujú jeho eleganciu a štýl:

  • Diamanty: Klasické číre diamanty v striebre vyzerajú úžasne a poskytujú klasickú, ale modernú estetiku.
  • Zafíry: Modré zafíry vytvárajú nádherný kontrast so strieborným kovom, čo z nich robí ideálnu voľbu pre tých, ktorí hľadajú niečo jedinečné.
  • Rubíny: Červené rubíny pridávajú prsteňu šmrnc a sú ideálne pre výrazné a vášnivé osobnosti.
  • Smaragdy: Zelené smaragdy vytvárajú harmonickú a sviežu kombináciu so strieborným základom.
Strieborné zásnubné prstene vynikajú svojou jemnosťou a krásou. Sú ideálne pre moderné a elegantné ženy, ktoré preferujú nenápadný, no sofistikovaný štýl. Ich univerzálnosť a cenová dostupnosť z nich robia atraktívnu voľbu pre páry, ktoré hľadajú kvalitu bez kompromisov.
Starostlivosť o strieborný prsteň zahŕňa pravidelné čistenie, aby sa zabránilo oxidácii a udržal sa jeho lesk. S vhodnou údržbou a opatrným nosením môže byť aj strieborný zásnubný prsteň krásnym symbolom lásky na celý život.

Lacné zásnubné prstene – cena, materiály a výhody

Lacné zásnubné prstene sú skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú vyjadriť svoju lásku bez nadmerného zaťaženia rozpočtu. Pri výbere lacného zásnubného prsteňa je dôležité vedieť, čo očakávať v oblasti ceny, materiálov a celkovej kvality. Tu je prehľad, ktorý pomôže urobiť informované rozhodnutie.

Cena lacných zásnubných prsteňov

Cena lacných zásnubných prsteňov sa zvyčajne pohybuje od 50 do 200 eur, v závislosti od použitého materiálu a zvoleného dizajnu. Aj v tejto cenovej kategórii sa dajú nájsť prstene, ktoré sú esteticky príťažlivé a kvalitné. Je však dôležité, aby mal kupujúci realistické očakávania ohľadom trvanlivosti a údržby prsteňa.

Materiály používané v lacných zásnubných prsteňoch

  • Striebro: Striebro je jedným z najpopulárnejších materiálov pre lacné zásnubné prstene. Má krásny biely lesk a je relatívne cenovo dostupné. Striebro je však mäkší kov, takže prsteň môže byť náchylnejší na poškriabanie a opotrebovanie.
  • Nerezová oceľ: Tento materiál je veľmi odolný a cenovo dostupný. Nerezová oceľ je hypoalergénna a odolná voči korózii, čo z nej robí skvelú voľbu pre každodenné nosenie.
  • Titan: Titanové prstene sú extrémne pevné a ľahké. Sú tiež hypoalergénne a odolné voči poškriabaniu, hoci môžu byť o niečo drahšie ako striebro a nerezová oceľ.
Výhody lacných zásnubných prsteňovNevýhody lacných zásnubných prsteňov
Cenová dostupnosťMenej trvanlivé materiály
Rôznorodosť dizajnovPotenciálna údržba
Možnosť výmenyMenej prestíže

Lacné zásnubné prstene sú skvelou voľbou pre ľudí, ktorí uprednostňujú jednoduché, minimalistické dizajny a nechcú investovať veľké sumy do prsteňa.

Zásnubný prsteň do 100 eur

Aj zásnubný prsteň do 100 eur môže byť skvostným prejavom lásky a záväzku, ak partner vie, kde hľadať a na čo sa zamerať. Aj keď sa môže zdať, že v cenovej kategórii najlacnejších zásnubných prsteňov je výber obmedzený, existuje niekoľko spôsobov, ako nájsť štýlový a kvalitný kúsok.

  1. Materiály: Pri hľadaní zásnubného prsteňa do 100 eur sa treba pozrieť na prstene vyrobené z kovov ako striebro, nerezová oceľ alebo mosadz. Tieto materiály sú cenovo dostupné a zároveň pevné a odolné.
  2. Drahokamy: Zvážiť alternatívy k diamantom, ako sú napríklad kryštály, zirkóny alebo farebné polodrahokamy. Tieto kameny môžu priniesť do prsteňa krásu a šmrnc bez vysokých nákladov.
  3. Dizajn: Skúmať rôzne dizajny a štýly, ktoré vyhovujú vkusu a osobnosti partnerky. Aj keď je rozpočet obmedzený, existuje mnoho elegantných a originálnych dizajnov, ktoré možno nájsť aj v tejto cenovej kategórii.
  4. Dôkladný prieskum: Prejsť si rôzne obchody so šperkami a online platformy, aby človek získal prehľad o cenách a dostupných možnostiach. Nezabudnúť si všimnúť aj ponuky zľavnených prsteňov, ktoré môžu byť cenovo výhodné.

Jednoduchý zásnubný prsteň – chirurgická oceľ

Jednoduchý zásnubný prsteň z chirurgickej ocele predstavuje modernú alternatívu k tradičným kovom ako zlato či striebro. Tento materiál sa vyznačuje svojou vysokou odolnosťou voči korózii a oteru, čo z neho robí ideálnu voľbu pre každodenné nosenie. Navyše, chirurgická oceľ je hypoalergénna, čo znamená, že je menej pravdepodobné, že spôsobí alergickú reakciu u citlivých jedincov.


V porovnaní so zlatom a striebrom má chirurgická oceľ tendenciu byť odolnejšia a menej náchylná na poškriabanie či opotrebenie. Taktiež je cenovo výhodnejšia voči zlatu, čo umožňuje získať elegantný jednoduchý zásnubný prsteň z chirurgickej ocele za dostupnú cenu.


Celkovo je jednoduchý zásnubný prsteň z chirurgickej ocele skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú spoľahlivý, odolný a cenovo dostupný šperk s moderným vzhľadom.

Na ktorú ruku sa dáva zásnubný prsteň?

Pravidlá ohľadom toho, na ktorú ruku sa dáva zásnubný prsteň by mali byť známe pre každého. Tradične sa zásnubný a svadobný prsteň nosí na ľavom prstenníku, ale niektorí dávajú prednosť pravej ruke. Rozhodnutie o tom, na ktorej ruke ho nosiť, je čisto individuálne. Po svadbe by však mal byť svadobný prsteň bližšie k srdcu než zásnubný.

Na ktorej ruke sa nosí zásnubný prsteň po svadbe?

Na ktorej ruke sa nosí zásnubný prsteň, keď ženích svojej budúcej manželke navlieka snubný prsteň? Tu nastupuje osobná preferencia. Niektoré ženy si zásnubný prsteň ponechávajú počas obradu, iné ho presúvajú na pravú ruku. Existujú aj páry, ktoré majú špeciálny zásnubný set obsahujúci zásnubný aj svadobný prsteň pre ženu, ktorý sa nosí spolu. Každopádne, najdôležitejšie je, aby si páry vybrali spôsob nosenia prsteňov, ktorý im najviac vyhovuje.

Set zásnubný prsteň a obrúčka

Pred časom bolo bežné hľadať zásnubné a svadobné šperky a diamanty oddelene – pred svadbou sa nosil zásnubný prsteň a až po nej sa na prste objavila svadobná obrúčka. Avšak v súčasnosti sa stále viac presadzuje premyslený set zásnubný prsteň a obrúčka. Umožňuje nosiť zásnubný prsteň s obrúčku spoločne na jednom prste bez toho, aby to pôsobilo rušivo. Tieto sady šperkov dokonale spájajú lásku a ich výsledkom je očarujúci, dizajnový celok.

Typy setov – zásnubný prsteň s obrúčkou

Niekedy sú prstene doplnené štýlovo, inokedy sú vďaka špeciálne vykrojenej obrúčke dokonale zladené. Ide o dokonale zosúladené dvojice šperkov, ktoré spolu na prste pôsobia ako jeden trblietajúci sa kúsok – minimalistický, zdobený alebo nezvyčajný.

Minimalistické sety

Sety zásnubných prsteňov a svadobných obrúčok môžu mať minimalistický charakter. V tomto prípade sa zásnubnému prsteňu často venuje centrálny drahokam, ktorý kompletu dodáva luxusnú iskru. Svadobná obrúčka je jednoduchá, tenká, bez nápadného zdobenia, a môže jemne obkresľovať tvar zásnubného prsteňa alebo len jemne kopírovať jeho hrany. Účinným príkladom sú aj prepletené úpravy krúžkov, ktoré do výsledného modelu zásnubného prsteňa s obrúčkou vnášajú nevtieravú sviežosť.

Zdobené sety

V ponuke mnohých zlatníctiev sú aj princeznovské sety – zásnubný prsteň a obrúčka v bohato zdobenej úprave. Svadobné obrúčky v minimalistickom prevedení môžu na prste pôsobiť úsporným dojmom, ale v tejto kategórii oba prstene dokonale žiaria aj samostatne. Tento typ prsteňov je ozdobený oslnivými diamantmi – zásnubné šperky zohrávajú výraznejšiu úlohu, najmä vďaka nápadným centrálnym drahokamom.

Svadobné obrúčky sú spravidla osadené drobnými diamantmi, väčšinou v štýle eternity. Zásnubné prstene a svadobné obrúčky tvarovo priliehajú alebo sa dopĺňajú iným sofistikovaným spôsobom.

Atypické sety

Dámy, ktoré milujú prilákať pozornosť a neboja sa netradičných prístupov, ocenia atypické zásnubné sety. Medzi týmito nájdu modely s drahokamami rôznych tvarov a farieb. Zaujímavý akcent dodávajú prstienkom drahokamy ako achát, mesačný kameň alebo čierny diamant. Tieto komplety vyvolávajú rôzne dojmy: niektoré dýchajú históriou, iné hľadia do budúcnosti a pôsobia ultramoderne. Spoločné majú však jedno – všetky na prvý pohľad zaujmú.

Zásnubný prsteň s obrúčkou v jednom sete sú trendy alternatívou. Tieto sady nie sú len praktické, ale aj mimoriadne elegantné vďaka zručnosti zlatníkov a dizajnérov.

Svadobný prsteň vs. zásnubný prsteň

Rozdiel medzi zásnubným a svadobným prsteňom je pre mnohých očividný. Naša tabuľka priblíži hlavné odlišnosti medzi nimi.

Zásnubný prsteň

Odkedy sa nosí?Zásnubný prsteň je trblietavý kúsok, ktorý sa používa pri žiadosti o ruku. Symbolizuje zasľúbenie ženy mužovi a predzvesť zväzku.
Kto ho nosí?Spravidla ho vidno na ľavom dámskom prstenníku, na ktorý ho muži nasadzujú, aby vyjadrili svoj úmysel oženiť sa s dotyčnou.
Aký má design?Vzhľad zásnubných prstienkov závisí od vkusu budúcej snúbenice a rozpočtu ženícha.
Ako je zdobený?Klasikou je hladký krúžok so solitérnym diamantom, ale postupne sa presadzujú aj modely s ďalšími drahými kameňmi.
Koľko stojí?Čiastka za zásnubný prsteň sa odvíja od rozpočtu, často je drahší než svadobná obrúčka kvôli svojmu zdobeniu.

Svadobný prsteň

Odkedy sa nosí?K nasadeniu svadobných obrúčok dochádza počas svadobného obradu vo chvíli, keď k tomu vyzve oddávajúci. Následne sa nosia až do konca života alebo manželstva.
Kto ho nosí?Obrúčku vidno na ruke oboch partnerov.
Aký má design?Ide o zladené hladké krúžky s profilom a designom, ktorý vyhovuje obom snúbencom.
Ako je zdobený?Charakteristické je decentné zdobenie dámskej obrúčky diamantmi alebo drahokamami, páni uprednostňujú jednoduchosť.
Koľko stojí?Svadobné obrúčky sú menej nákladné než zásnubné prstene, ale závisí to od zvoleného materiálu a zdobenia.

Z týchto odlišností vyplýva, že každý prsteň má svoje špecifické určenie a význam. Pokiaľ ide o svadobné prstene, v ponuke je široký výber typov, ktoré sa líšia nielen vo vzhľade, ale aj vo funkcionalite a symbolike. Medzi najčastejšie patria:

  • Klasické svadobné obrúčky: Pre tých, ktorí obľubujú minimalizmus a tradíciu.
  • Zdobené svadobné obrúčky: S diamantmi alebo drahokamami, ideálne pre tých, ktorí hľadajú niečo elegantné.
  • Netradičné svadobné obrúčky: Pre tých, ktorí sa neboja vybočiť z konvencií a hľadajú niečo originálne.
  • Eternity svadobné obrúčky: Ozdobené kamienkami po celom obvode, symbolizujúce večnosť.
  • Vintage svadobné obrúčky: Pre tých, ktorí obdivujú historický šarm a eleganciu minulých čias.

Svet svadobných prsteňov ponúka niečo pre každého, či už preferuje tradičné, moderné alebo originálne štýly. A netreba zabúdať, že je tu možnosř vybrať si aj zo súprav, ktoré tvoria zásnubný prsteň a svadobnú obrúčku. Tým sa uľahčia predsvadobné prípravy a dosiahne sa dokonalá harmonia medzi šperkami.

© 2024 KD.sk | Nakódoval Leoš Lang