Temu recenzie, skúsenosti a aplikácia

Mnohí už určite počuli o e-commerce platforme s názvom Temu. Toto digitálne trhovisko, ktoré patrí čínskemu majiteľovi, sa dostalo do popredia reklamy počas tohtoročného Super Bowl-u. Influenceri často zdieľajú produkty, ktoré si z neho kúpili a online reklama číha takmer všade. Čo vlastne hovoria Temu recenzie a skúsenosti? Oplatí sa tam nakupovať?


Obsah článku


Podľa štatistík má aplikácia Temu viac ako 30 miliónov nových stiahnutí, čím sa stáva najobľúbenejšou nákupnou aplikáciou v obchodoch App Store a Play Store. Aké sú ohlasy a recenzie na Temu aplikáciu?

Temu recenzie – oplatí sa tu nakupovať?

Temu je obchodný gigant, ktorý ponúka takmer každý produkt, aký si len človek vie predstaviť. Môže tu kúpiť doplnky do auta, oblečenie, kuchynské spotrebiče, elektroniku, kuchynské náradie, hračky pre deti…

Eshop Temu vyniká tým, že mnoho produktov na stránke je neuveriteľne lacných. Zákazník si tu vie objednať topánky za 5 eur, Temu náušnice za 1 euro alebo bezdôtovú klávesnicu za 3 eurá. V skutočnosti čokoľvek, na čo si človek spomenie, je pravdepodobne na Temu za menej ako 50 eur.

Niektorí ľudia porovnávajú Temu so stránkami ako Shein, Wish a AliExpress. Temu sa je však trochu odlišné.

  • Shein sa zameriava predovšetkým na módu a oblečenie, zatiaľ čo na Temu si môžu zákazníci kúpiť takmer všetko.
  • Wish a AliExpress sú známe tým, že ponúkajú výrobky nižšej kvality, dlhšie časy dodania a kratšie obdobie na vrátenie položiek.
Vedeli ste, že… ?
Temu bolo spustené koncom roku 2022 a rýchlo sa vyšvihlo na prvú priečku v kategóriách nakupovania v App Store a Play Store. Ľudia sa o Temu dozvedeli z reklám a prilákali ich nízke ceny.

Temu recenzie tvrdia, že produkty sú naozaj reálne a zákazník ich dostane do 10 dní od uskutočnenia objednávky.

Pri technických produktoch si však treba vždy skontrolovať modrú kontrolnú značku pri produkte. V Temu ponuke sú položky ako počítače, smartfóny a tablety, no pochádzajú od menej známych výrobcov. Všetky výrobky od Temu po dorazení do štátov EU putujú na colnicu.

Niektoré Temu recenzie uvádzajú, že položky, ktoré si ľudia objednali, vyzerali trochu inak ako na webovej stránke alebo mali nižšiu kvalitu, než očakávali.

Amazon vs. Temu – skúsenosti

Temu a Amazon – dva giganty elektronického obchodovania, ktoré majú svoje jedinečné výhody a nevýhody. Rozhodnúť sa medzi nimi môže byť ťažké. Ktorý portál je ten lepší? Čo hovoria Temu skúsenosti a Amazon recenzie?

Temu
Výhody:
✔️ Ideálne pre hľadanie technologických doplnkov.
✔️ Široký výber za výhodné ceny.
✔️ Možnosť objednať viac položiek a získať bezplatné doručenie.
Nevýhody:
❌ Dlhšie čakacie doby na doručenie z dôvodu zasielania z Číny.
❌ Niektoré produkty sú iba imitácie známych značiek.
Amazon
Výhody:
✔️ Rýchle a spoľahlivé doručenie, najmä pre členov Amazon Prime.
✔️ Široký výber originálnych technologických produktov, vrátane nových aj repasovaných.
✔️ Jednoduché a pohodlné vrátenie položiek.
Nevýhody:
❌ Niektoré produkty môžu byť drahšie ako na Temu.

Na základe týchto kritérií je jasné, že výber medzi Temu a Amazon závisí od konkrétnych potrieb a preferencií. Ak niekto hľadá lacné produkty a je ochotný počkať na doručenie, Temu môže byť ideálnou voľbou. Na druhej strane, ak preferuje spoľahlivé a rýchle dodanie originálnych produktov, mal by sa obrátiť na Amazon.

V konečnom dôsledku však neexistuje univerzálna odpoveď na to, ktorý portál je lepší. Ide o to, nájsť rovnováhu medzi cenou, kvalitou a dodacou dobou. Amazon, ako aj Temu skúsenosti dokazujú, že oba eshopy majú svoje miesto na trhu a ponúkajú rôzne výhody pre rôznych zákazníkov. Obľúbené sú hlavne netradičné gadgety.

Temu Europe a recenzie – ide o bezpečný nákup?

Podľa Temu Europe recenzií sa nedá jednoznačne odpovedať, či ide o bezpečný nákup. Avšak, existuje niekoľko opatrení, ktoré by mohol zákazník používať pri nakupovaní (nielen) na Temu.

  • Ak má zákazník iPhone, mal by zvážiť použitie funkcie „Skryť môj e-mail“ pri registrácii účtu na Temu. Táto funkcia generuje náhodnú e-mailovú adresu a bude posielať správy na iCloud e-mail. Ak dostáva človek príliš veľa spamových správ na skrytú e-mailovú adresu, môže ju jednoducho deaktivovať.
  • Ak nemá zákazník iPhone, odporúča sa vytvoriť si samostatnú e-mailovú adresu pre webové stránky, ktorým úplne nedôveruje.
  • Nikdy „nepripájať“ svoj bankový účet alebo debetnú kartu k internetovému obchodníkovi. V prípade hacknutia môže byť platobná informácia kompromitovaná. Namiesto toho zvážiť kúpu a používanie Visa darčekových kariet, alebo platbu pomocou Apple Pay, Samsung Pay, Google Pay alebo PayPal, prípadne využiť jednorazovú virtuálnu kartu.

Prečo je Temu kontroverzné?

Hlavné témyPopis
Potenciálny únik dátTemu bolo obvinené vládou USA z možných rizík pre únik dát po tom, čo bola jeho sesterská spoločnosť Pinduoduo, pozastavená spoločnosťou Google za obsahovanie malvéru. Avšak analytici tvrdia, že Temu je menšou hrozbou a riziká súvisiace s Pinduoduo boli zamerané na čínskych užívateľov.
Nedostatočné dodržiavanie pracovných noriemVýbor Snemovne reprezentantov USA pre čínsku komunistickú stranu upozorňuje, že Temu neimplementuje dostatočné opatrenia na zabezpečenie toho, aby produkty na ich platforme spĺňali zákony o nútenej práci v tábore Ujgurov.
Využívanie obchodných medzierTá istá správa uvádza, že Temu využíva právne medzery v obchode USA, čo umožňuje spoločnosti vyhnúť sa platbe ciel a dodržiavaniu zákonov a predpisov obchodu v USA.
Ekologický rozmerModel reverzného výrobného procesu pomáha Temu znižovať odpad. Kódex správania tretích strán zdôrazňuje nulovú toleranciu voči dodávateľom, ktorí používajú nútenú prácu. Avšak Temu nemá dostatočný kontrolný program na zabezpečenie súladu s týmto kódexom. Hoci sa Temu zaviazalo k udržateľnosti, distribuuje aj produkty obsahujúce škodlivé chemikálie.

Netransparentná značka s udržateľným imidžom?

Temu je netransparentné, pokiaľ ide o podmienky a materiály, z ktorých sú produkty vyrobené. Avšak na svojom webe tvrdí, že je udržateľnou značkou, pretože podporuje organizáciu „Trees for the Future“. Okrem toho môžu zákazníci pri nákupe prispieť určitou sumou tejto organizácii, ktorá vysádza stromy.

Vedeli ste, že… ?
Offsetovanie je postup, kedy organizácia vyvažuje svoje emisie skleníkových plynov podporou projektov alebo aktivít, ktoré znížia emisie, napríklad výsadbou stromov.

Len malé percento tovaru na Temu má v popise produktu uvedené, že sú ekologicky šetrné. Všeobecne to nepredstavuje komunikovaný cieľ tohto biznisu – ponúkať udržateľné riešenia.

Mnoho Temu Europe recenzií kritizuje, že ich cieľom je len vytvárať množstvo vecí, ktoré ľudia nepotrebujú, a tým pádom množstvo odpadu, ktoré prirodzene vzniká pri výrobe tohto typu produktov.

temu europe recenzie
Kontroverzná povaha Temu zahŕňa potenciálne riziká a etické obavy, ktoré sa týkajú nielen bezpečnosti dát, ale aj zamestnaneckých práv a obchodných postupov. Často o týchto témach diskutujú aj Temu Europe recenzie.

Temu Slovakia recenzie – prečo sú produkty také lacné?

Podľa zásad ochrany súkromia Temu určite nepredáva údaje zákazníkov – aspoň nie za peniaze. Avšak zdieľa informácie s:

  • doručovateľskými partnermi
  • poskytovateľmi marketingu
  • spoločnosťami pre prieskum spotrebiteľov
Keď si niekto zaregistruje účet na akejkoľvek platforme, súhlasí s zásadami ochrany súkromia spoločnosti. Preto Temu „nekradne“ údaje, ak sa človek dobrovoľne zaregistruje a nakupuje položky.

Mnohé diskusie a recenzie na Temu Slovakia radia, že ak niekto nesúhlasí so zhromažďovaním svojich údajov, má sa Temu jednoducho vyhnúť.

Nízke sumy, no za akú cenu?

Veci, ktoré sú k dispozícii na Temu, sa predávajú za výrobnú alebo pod výrobnú cenu.


Výrobná cena predstavuje reálnu cenu výroby produktu, zahŕňajúcu náklady na materiály, energiu potrebnú na výrobu a mzdu pre pracovníkov zapojených do výrobného procesu.


Temu získava tovar priamo od jednotlivých výrobcov, ktorí ponúkajú svoje produkty za nízke ceny. Niektorí z týchto výrobcov uviedli pre americký časopis Wired, že ide o stratový podnik.

Temu zaviedlo pravidlo, ktoré vyžaduje, aby výrobcovia zaplatili polovicu poštovného pri preprave svojich produktov do skladov Temu v Kantóne. Následne Temu kontaktuje výrobcov so žiadosťou o zníženie ceny za ich produkty. Ak výrobcovia nesúhlasia, často ich produkty zo stránky odstránia. Tento prístup často núti výrobcov prijať nevýhodné podmienky, ak chcú svoje produkty ponúkať cez Temu.

Temu.sk a recenzie – výhody a nevýhody

Stránka sa môže pochváliť prehľadným rozhraním a jednoduchým procesom nákupu, čo robí nakupovanie na Temu.sk pohodlným zážitkom. Ponuka je dobre štruktúrovaná, čo uľahčuje zákazníkom orientáciu v rámci rôznych kategórií a podkategórií produktov. Okrem toho, každý produkt má podrobný popis a hodnotenia od skutočných zákazníkov, čo pomáha pri rozhodovaní sa.

Čo sa týka dodacieho času, väčšina produktov sa doručuje do 5 až 14 pracovných dní.

Vedeli ste, že… ?
V prípade nedoručenia zásielky v stanovenom termíne poskytuje Temu kredit 5 € na ďalší nákup.

Recenzie na Temu.sk prevažne tvrdia, že ide o spoľahlivé miesto na nákup, ktoré ponúka širokú škálu produktov za dostupné ceny.

Pre zaujímavosť, pre originálne a vitage kúsky sa oplatí navštíviť aj online trhovisko Etsy Slovensko.

VýhodyNevýhody
Široký výber produktov za dostupné cenyDlhšie dodacie lehoty
Prehľadné rozhranie a jednoduchý proces nákupuNiektoré produkty môžu byť iba imitácie známych značiek
Detailné popisy a hodnotenia produktovMožnosť, že produkty môžu mať nižšiu kvalitu
Viacero platobných metódNie vždy akreditované produkty
Sledovanie stavu zásielky a možnosť kontaktu so zákazníckou podporouPochybnosti ohľadom úniku dát, enviromentálneho dopadu a nútenej práce
Doprava zadarmo a rôzne Temu zľavové kupóny
Temu aplikáciu možno aktuálne nájsť na Google Play a App Store.

Aplikácia Temu a recenzie

Obavy týkajúce sa aplikácie Temu tkvú hlavne v domnení, že obsahuje škodlivý spyware, ktorý by mohol sledovať používateľov, zneužívať ich údaje alebo im kradnúť peniaze.

Vznikali obavy o požiadavky, ktoré aplikácia Temu kládla na používateľov po jej inštalácii. Napríklad si vyžadovala prístup k fotografiám alebo k hlasovým nahrávkam. Vysvetenie je však jednoduché – tieto funkcie by mohli byť potrebné napríklad pri hlasovom vyhľadávaní alebo pri pridávaní recenzií s fotografiou.

Keďže je aplikácia stále dostupná v obchode Google Play a App Store, pravdepodobne neobsahuje škodlivý softvér.

Recenzie na aplikáciu Temu ponúkajú vysoké hodnotenia v obchode Google Play (4,6 hviezdičky) a App Store (4,8 hviezdičky).

Väčšina používateľov v recenziách na aplikáciu Temu je teda spokojná s ich nákupmi. Napriek tomu je stále dôležité byť obozretný.

Ak človek uvažuje o nákupoch na Temu, treba zvážiť všetky výhody a nevýhody a kriticky zhodnotiť, čo znamená nakupovať v takomto e-shope.

Stránka využíva rôzne taktiky, ako je koleso šťastia, odpočítavanie času zľavy, obmedzený počet kusov a podobne, aby sa zákazník „bál“, že príde o výhodnú ponuku, ak tovar ihneď nekúpi. Tieto taktiky často vyvolávajú nákupnú horúčku a vedú k nákupu vecí, ktoré ľudia naozaj nepotrebujú.

© 2024 KD.sk | Nakódoval Leoš Lang