Originálny sladký darček sa dá vyrobiť aj doma. Stáť bude iba zopár eur. Stačí minimum surovín a jedna krabička. Výsledok každého určite milo prekvapí.
Na internete koluje množstvo reklám na originálne sladké ovocné bonboniérky, ktoré obsahujú ovocie od výmyslu sveta. Zväčša je pekne vykrojené, máčané v čokoláde a elegantne zabalené v krabičkách rôznych tvarov.
Kto si myslí, že to nezvládne, by mal zahodiť svoje obavy. Výsledok ho prekvapí. A zabaví sa pri tom aj nejedno dieťa. Tu je jednoduchý návod ako na to.
V letnej sezóne je ovocie najdostupnejšie a iste ho je v každej domácnosti nazvyš. Stačí si z neho nachystať pár kúskov. Ideálne sú banány, jablká, čerešne, melón, ananás, figy, hrozno a mnoho ďalších.
Pre začiatok možno začať s obyčajnými jahodami. Stačí ich umyť, osušiť a namáčať v rozpustenej čokoláde rôznych druhov. Od horkej, mliečnej až po bielu, ktorú si vieme potravinárskou farbou prifarbiť podľa želania.
Na posypanie použijeme nasekané orechy, kokos alebo drobné cukríky a iné cukrárske vychytávky.
Hotové ovocie so stuhnutou polevou pekne naukladáme do pripravenej krabičky. Každý kúsok ovocia vložíme do papierového košíka, ktorý zamedzí pohybu jednotlivých kúskov v krabičke.
Recept pre náročnejších
Ak si niekto trúfa predsa len na niečo náročnejšie, tu je komplexnejší recept. Je plný chuti a určite poteší každého, koho ním ponúkneme.
Ingrediencie:
- 230 g polosladkej čokolády, nasekanej
- 1/3 šálky hustej smotany
- 2 polievkové lyžice nesoleného masla
- 2 polievkové lyžice medu
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1/4 čajovej lyžičky morskej soli
- 1/2 šálky kakaového prášku na posypanie
Postup:
- Do žiaruvzdornej misky vložíme nasekanú čokoládu.
- V malom hrnci zohrievame na miernom ohni hustú smotanu, maslo, med, vanilkový extrakt a morskú soľ, kým sa maslo nerozpustí a zmes nebude horúca.
- Horúcu smotanovú zmes nalejeme na nasekanú čokoládu a necháme 5 minút odstáť.
- Zmes šľaháme, kým nie je hladká a lesklá.
- Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie a nakvapkáme naň množstvo čokoládovej zmesi vo veľkosti polievkovej lyžice.
- Plech vložíme do chladničky aspoň na 30 minút alebo kým bonbóny nestuhnú.
- Odstránime bonbóny z pergamenového papiera a obalíme ich v kakaovom prášku.
Ako tip na záver pomôže jednoduchý, no dobre vyzerajúci recept. Roztavenú čokoládu (vo vodnom kúpeli) vylejeme na plech s papierom na pečenie.
Ozdobíme ju obľúbenými ingredienciami – orechy, na drobno posekané sušené ovocie, lentilky a i. Necháme stuhnúť v chladničke.
Vznikne jeden veľký celok. Ten potom tupým predmetom rozbijeme na malé úlomky – alebo jednoducho ručne nalámeme. Takto vyrobená bonboniéra vyzerá nedbalo no moderne zároveň.