Marec mesiac knihy – aktivity, prečo je dôležitý?

Mesiac knihy je u nás každý rok marec. Tento mesiac sa zameriava na význam čítania, písania a literatúry. Marec mesiac kníh je tiež časom na ocenenie kníh a autorov domácich aj zahraničných.

Článok sa venuje témam:

Ako osláviť marec mesiac knihy – aktivity pre deti aj dospelých

Prečo je práve marec mesiacom kníh

Prečo je čítanie kníh prospešné

História kníh – od hlinených tabuliek k elektronickým zariadeniam

Hoci sa knihy oslavujú po celý rok, marec má na Slovensku osobitné postavenie. Od roku 1955 je oficiálne Mesiacom knihy. Cieľom tejto tradície je propagovať čítanie a literatúru medzi širokou verejnosťou a zdôrazniť ich význam pre kultúrny a osobnostný rozvoj.

Počas Mesiaca knihy sa koná množstvo podujatí, ktoré majú k čítaniu pritiahnuť aj tých najnáruživejších nečitateľov. Knižnice organizujú besedy s autormi, workshopy, literárne súťaže a výstavy. Kníhkupectvá ponúkajú zľavy a špeciálne ponuky.

Školy organizujú maratóny čítania a prednášky o významných literárnych dielach.

Mesiac knihy je ideálnou príležitosťou ponoriť sa do sveta fantázie a príbehov. Dobre padne navštíviť knižnicu a objaviť nových autorov a žánre alebo si konečne prečítať tú knihu, ktorá už dlho čaká v poličke.

Je to tiež možnosť nájsť si čas na rozhovory s rodinou a priateľmi o knihách, ktoré má človek rád, a podeliť sa s nimi o svoje čitateľské zážitky.

Prečo je mesiac knihy dôležitý

Hlavným cieľom mesiaca knihy je podporiť čítanie – činnosť s mnohými preukázanými výhodami. Čítanie môže každému pomôcť lepšie rozvinúť slovnú zásobu, zlepšiť pamäť, rozšíriť vedomosti a znížiť stres.

Marec mesiac kníh pomáha oceniť najlepšie knihy a autorov, ktorí sú vzormi nielen pre deti. Je dôležité ukázať mladým ľuďom, že literatúra a spisovatelia sú stále aktuálni a dôležití.

Mesiac knihy povzbudzuje rodiny, aby si spoločne vychutnali zážitok z čítania nových aj starých osvedčených kníh. Čítanie nahlas alebo diskusia o nových dielach podporuje čas strávený s rodinou a jej vzájomné zblíženie.

Čítanie kníh prispieva k duševnej pohode.

Marec mesiac knihy – aktivity

Jedným z najlepších spôsobov, ako osláviť mesiac knihy, je otvoriť knihu, ktorú človek ešte nikdy nečítal. Je jedno, či to je jeho dvadsiata v tomto roku alebo prvá.

Existuje množstvo silných, zábavných, dojímavých a život meniacich kníh. Každý môže zobrať jednu zo svojich obľúbených a podeliť sa o ňu s ostatnými. Je tiež užitočné zverejniť na sociálnych sieťach, že človek číta knihy.

Dá tak svojim priateľom a sledovateľom vedieť, že mesiac kníh oslavuje. Môže im predstaviť, čo číta a prečo, a povzbudiť ich, aby urobili to isté.

Ďalšou aktivitou na marec mesiac knihy môže byť vytriedenie knižnice a odnesenie prečítaných či nechcených kníh do jednej z mnohých knižných „búdok“. Tie v poslednom čase vyrástli po celej krajine. Nachádzajú sa pri školách, centrách voľného času, na ihriskách či v parkoch.

Touto aktivitou mesiaca kníh sa preprázdni knižnica pre nové knihy a zároveň sa iní potešia z nového čítania zadarmo. Zaujímavou možnosťou je tiež využitie služby Knihovrátok kníhkupectva Martinus.

S najmenšími deťmi si rodičia môžu vyrobiť kreatívne záložky do kníh.

Prečo je marec mesiac kníh?

Marec je u nás mesiacom kníh, pretože v tento mesiac sa narodil známy šíriteľ slovenských a českých kníh Matej Hrebenda. Bol tiež spisovateľom, kníhkupcom, národným buditeľom a zberateľom ľudovej slovesnosti.

Preslávil sa predovšetkým ako prvý slovenský knižný predajca, ktorý šíril vzdelanie a osvetu medzi pospolitým ľudom.

Hrebenda sa narodil v Rimavskej Píle 10. marca 1796. Od malička mal zrakovú vadu, no napriek tomuto hendikepu sa aktívne zapájal do národného obrodenia. Pešo putoval po slovenských dedinách a mestách, predával knihy a šíril vlastenecké myšlienky.

Písal tiež básne, piesne a vinše, ktoré vydal v rôznych zbierkach. Zbieral aj ľudové piesne a povesti, čím prispel k zachovaniu bohatého slovenského folklóru. Za jeho zásluhy mu bol v roku 1948 udelený Rad Andreja Hlinku in memoriam.

Mateja Hrebendu dodnes oslavujeme ako jedného z najvýznamnejších slovenských národných buditeľov. Jeho dielo inšpirovalo mnohé generácie Slovákov a dodnes je dôležitým zdrojom poznania slovenskej kultúry a histórie.

Na jeho počesť je už od roku 1955 marec považovaný za mesiac kníh.

Podoba kníh sa v priebehu vekov menila.

Mesiac kníh s deťmi

Marec je tiež výborným mesiacom na to, aby rodičia k čítaniu inšpirovali aj deti. Najlepším spôsobom, ako ich k čítaniu kníh priviesť, je ísť im príkladom. Určite bude lepšie, ak rodičov namiesto mobilu uvidia častejšie s knihou.

Rodiny môžu tiež navštíviť s deťmi kníhkupectvo alebo miestnu knižnicu a dovoliť im vybrať si knihy, ktoré ich naozaj zaujmú. Nie vždy musia mať rodičia a deti rovnaký čitateľský vkus.

Najmenším deťom treba čítať nielen počas mesiaca knihy. Spoločné prezeranie obrázkov v knihách v nich už odmalička buduje vzťah k tomuto nenahraditeľnému médiu. Neskôr je prospešné im čítať pred spaním. Pomôže to utužiť vzťah aj upokojiť dieťa a prispieť tak k jeho kvalitnejšiemu spánku.

Knihy sú tiež skvelým pomocníkom pri cestovaní s deťmi. Treba ich preto určite pribaliť na dovolenku.

Čo prináša čítanie kníh?

Čítanie má mnoho výhod pre duševné a fyzické zdravie.

Pomáha:

  • rozvíjať slovnú zásobu a jazykové zručnosti
  • zlepšiť pamäť a koncentráciu
  • posilňovať schopnosť kriticky myslieť a analytické schopnosti
  • rozširovať obzory a učiť sa nové veci
  • znížiť stres a úzkosť
  • podporovať empatiu a pochopenie druhých
  • rozvíjať predstavivosť a tvorivosť

A to je dosť argumentov, prečo vyhliadnutú knihu viac neodkladať. Knihy vôbec nie sú len pre introvertov.

Mesiac kníh sa dá osláviť napríklad návštevou knižnice.

Marec mesiac knihy pre všetkých

Kedysi mali prístup ku knihám, a v podstate aj k možnosti naučiť sa čítať, len ľudia z najvyšších vrstiev spoločnosti. Spomedzi nich zväčša muži. Dnes má, našťastie, prístup ku knihám aj vzdelaniu každý.

Oslava mesiaca kníh je teda namieste. Veď knihy všetkým, veľkým aj malým, otvárajú cestu k informáciám, vedomostiam, novým objavom a zážitkom.

História kníh

Knihy prešli v histórii dlhým vývojom. Od starovekých hlinených tabuliek a zvitkov až po moderné tlačené knihy a elektronické čítačky kníh sa textové médium neustále menilo a vyvíjalo, odrážajúc technologický pokrok a meniace sa potreby spoločnosti.

Najstaršie formy kníh sa objavili v Mezopotámii a Egypte pred tisíckami rokov. Boli napísané na hlinených tabuľkách alebo papyrusových zvitkoch a obsahovali náboženské texty, zákony a literárne diela. Tieto prvé knihy boli veľmi drahé a dostupné len pre elitu.

Vynález tlačiarenského stroja

Vynález tlačiarenského stroja Johannom Gutenbergom v 15. storočí spôsobil prevrat v dejinách kníh. Vďaka jeho revolučnému vynálezu boli knihy oveľa dostupnejšie a pomohli rozšíriť gramotnosť a vzdelanie medzi širokú verejnosť.

V nasledujúcich storočiach sa tlač rozvíjala a knihy sa stali bežnou súčasťou života ľudí. Po celej Európe vznikali tlačiarne, ktoré tlačili knihy na rôzne témy, od náboženských a filozofických textov až po vedecké práce a beletriu.

Knihy zohrali kľúčovú úlohu pri šírení vedomostí a myšlienok a pomohli formovať modernú spoločnosť.

Technologický rozvoj

20. storočie prinieslo ďalšiu revolúciu v oblasti kníh s príchodom nových technológií. Vynález ofsetovej tlače a brožovanej väzby viedol k masovej výrobe lacných kníh, ktoré sa stali dostupnejšími. Vznikli aj knižné kluby a knižnice, ktoré podporovali kultúru čítania.

V posledných desaťročiach 20. storočia a na začiatku 21. storočia nastal ďalší zlom, keď sa objavili digitálne technológie.

Vznik elektronických kníh (e-kníh) umožnil čitateľom čítať knihy na elektronických zariadeniach, ako sú čítačky, tablety a smartfóny. K dispozícii sú tiež rozličné audioknihy.

Mnohí však stále uprednostňujú pocit držania fyzickej knihy a vôňu papiera. Výhodou dnešnej doby je, že aj papierové knihy sa dajú nakúpiť online.

Aj keď formy sa menia, základná funkcia kníh – uchovávať a šíriť vedomosti a myšlienky – zostala rovnaká.

© 2024 KD.sk | Nakódoval Leoš Lang