Ako zariadiť malú detskú izbu

Malá detská izba môže byť útulným a intímnym priestorom plným kreativity a zábavy. Napriek jej veľkosti existuje mnoho spôsobov, ako priestor maximálne využiť, aby bol pre dieťa funkčný a príjemný. Aj na malej ploche sa totiž dá vytvoriť vybavená, krásna a otvorená detská izba.

Zariaďovanie malej detskej izby môže byť výzvou. Preto článok prináša tieto tipy:

Svetlé farby, zrkadlá a vhodné kusy nábytku pomôžu malú izbu opticky zväčšiť.

Praktické riešenia úložných priestorov zabezpečia ľahšie udržiavanie poriadku.

Pri detskej izbe pre dve deti je kvalitný nábytok, ako poschodová posteľ, zvlášť dôležitý.

Navrhovanie, ako zariadiť malú detskú izbu, môže byť výzvou pre každého rodiča. Pri snahe vytvoriť dieťaťu individuálne prostredie, v ktorom sa môže hrať, učiť a neskôr aj pozývať kamarátov môže byť nápomocných niekoľko užitočných tipov.

Malá detská izba

Štandardná veľkosť spálne býva 3 x 4 metre. Ak je veľkosť detskej izby o čosi menšia (napr. 3 x 3 metre) stále sa dá na tomto priestore vykúzliť útulný priestor. Do tejto malej detskej izby sa zmestí dvojposteľ alebo jednolôžko spolu s niekoľkými kusmi nábytku vrátane písacieho stola.

Ako zariadiť malú detskú izbu – tipy

Malé detské izby môžu byť ľahko preplnené neporiadkom a rušnými farbami, takže bude izba pôsobiť stiesnene. No s uplatnením niekoľkých vylepšení, ako zariadiť detskú izbu, sa tomu možno vyhnúť a vytvoriť aj z malej detskej izby otvorené a priestranné miesto pre odpočinok a hru.

  • Vymaľovať steny a strop svetlými farbami pomôže vytvoriť ilúziu väčšieho priestoru. Vhodné sú biele, pastelové alebo svetlé neutrálne farby, aby miestnosť pôsobila otvorenejšie a vzdušnejšie. Šikovný trik s maľovaním , ktorý vytvára ilúziu priestoru, je technika ombré. Prípadne možno na jednu stenu namaľovať nejaký vzor napr. dúhu – pre oživenie priestoru.
  • Farby a vzory možno použiť inde v izbe na pridanie zábavy a charakteru detskej. Posteľná bielizeň a závesy sú dokonalým miestom pre farebné scény a vzory. Farby môžu byť tiež dobrý spôsobom, ako predeliť izbu na dve opticky.
  • Svetlé drevo je perfektnou voľbou materiálu na nábytok, vyzerá skvele s pastelovými odtieňmi a stále napomáha v koncepte otvoreného priestoru.
  • Strategické umiestnenie zrkadiel v miestnosti môže pomôcť odrážať svetlo a opticky zväčšiť priestor. Za zváženie stojí zavesenie veľkého zrkadla na jednu stenu alebo zakomponovanie zrkadlového nábytku, aby sa miestnosti dodala hĺbka.
  • Dôležité je udržiavať malú detskú izbu či detskú izbu pre dvoch usporiadanú a bez zbytočného neporiadku, aby pôsobila priestrannejšie. Možno použiť úložné riešenia, ako sú koše, košíky a police, aby hračky, oblečenie a iné predmety neboli na očiach a vytvorilo sa otvorenejšie prostredie.
  • Pridaním políc na steny sa dá vytvoriť ďalší úložný priestor bez toho, aby zabrali miesto na podlahe. Nainštalovať možno plávajúce police nad posteľ alebo písací stôl, aby boli knihy, hračky a iné predmety ľahko dostupné a zároveň aby miestnosť pôsobila otvorene.
  • Koberce môžu v detskej izbe pôsobiť prirodzene, no holá podlaha robí malú detskú izbu priestrannejšou. Je tu však možnosť pohrať sa s malými koberčekmi (napr. pod pracovný stolík) pre väčšie teplo a pohodlie. Dopriať deťom mäkko a teplo pri hre, možno použitím rôznych vankúšikov alebo podsedákov.

Vhodné farby, nábytok a doplnky sú jednoduchým spôsobom, ako zariadiť malú detskú izbu tak, aby pôsobila priestrannejšie.

Oslobodiť zem od nábytku a umiestniť úložné riešenia na steny je dobrým tipom pre malé izby.

Ako zariadiť malú izbu – šetriť priestor a využiť šikovné triky

Ak sú v malej detskej izbe vytvorené podmienky, ktorými sa priestor opticky zväčšil, možno začať s pridávaním nábytku a zariaďovaním izby. Aj tu však platia isté pravidlá.

Uplatnením niekoľkých trikov sa dá zariadiť malá detská izba tak, aby sa opticky zväčšila a vytvorila funkčnejší a prívetivejší priestor pre deti. Pri zariaďovaní netreba zabudnúť vytvoriť dostatok voľného miesta na podlahe na hru.

  • Využiť priestor

Pri nápadoch, ako zariadiť malú izbu, je dobré rozhodnúť sa pre viacúčelové úložné priestory, ktoré sa dajú prispôsobiť potrebám detí, ako napríklad úložný priestor pod posteľou na hračky alebo úložný priestor pod písacím stolom na farbičky a knihy.

  • Úložné boxy

Úložné boxy a doplnky v detskej izbe sa dajú meniť aj podľa toho, ako sa mení vkus dieťaťa, keď vyrastie. No jadro izby (a veľké predmety) je dobré ponechať neutrálne, aby sa nemuseli vymieňať. Dobré je využívať boxy, ktoré možno skladať na seba a maximálne zapadnú do skríň a poličiek.

Bohatú ponuku úložných riešení na boxy má Ikea. ktoré sú známe pod názvom Trofast. Ich výhodou je neutrálnosť, praktickosť a nadčasovosť. Navyše tieto úložné série možno zavesiť aj na stenu, čím sa maximalizujú úložné možnosti aj v detskej izbe pre dvoch.

Séria Ikea Trofast ponúka nepočetné možnosti úložných riešení do detských pre menšie deti aj teenegerov.
  • Posteľ s úložným priestorom

Posteľ so zásuvkami pod roštom je skvelým kúskom do malej detskej izby. Možno v nich uskladniť hračky, sezónne oblečenie, deky a iné drobnosti, ktoré by inak zaberali miesto v izbe.

Ako zariadiť detskú izbu, keď je málo priestoru

Ďalšie tipy, ako zariadiť malú izbu, pomôžu deťom v plnení povinností aj pri hrách.

  • Poriadok

Neorganizovanosť a neporiadok malú detskú izbu opticky ešte zmenšia, preto je dôležité mať premyslený systém umiestnenia všetkých hračiek, kníh a hier. Usporiadané izby navodzujú pocit pokoja, ktorý je prospešný pre dospelých, rovnako tak aj pre deti.

Menej je viac sa dá ľahko aplikovať aj na malé detské izby. Rôzne koše, vaky, drevené vozíčky, ktoré sú v súlade s priestorom, pomôžu udržať v detskej izbe pocit tepla a ukryť všetko, čo by mohlo navodzovať preplnenosť izby.

  • Pracovný kútik

Školopovinné deti potrebujú v izbe priestor aj na písanie úloh a prípravu do školy. Preto treba obzvlášť dobre premyslieť, ako zariadiť detskú izbu. Dieťa môže mať vyhradený priestor aj v pracovni, pokiaľ má vhodnú stoličku a stôl, ktorý sa dá výškovo prispôsobiť. Dobrým typom je umiestniť do izby loftovú posteľ. Plocha pod ňou je otvorená pre stôl, stoličku aj kútik na čítanie.

  • Vstavaný nábytok

V nápadoch, ako zariadiť malú detskú izbu, môže byť vstavaný úložný priestor záchrancom, pretože zaistí, že miestnosť bude dieťa priestranná, no napriek tomu sa do nej zmestia všetky veci.

Pri montáži vstavanej skrine pozdĺž jednej steny je dobré ponechať malý výrez pre stôl, nad ktorý možno nainštalovať perforovaný panel. Vznikne miesto na pripevnenie kvetináčov, lámp, boxov na písacie potreby či odkazy. Panel pomôže vytvoriť poriadok na stole, aby malo dieťa dostatok miesta na domáce úlohy.

  • Kam s knižkami?

Ak je dieťa vášnivým čitateľom, v malej detskej izbe nie je dostatok miesta na poriadnu detskú knižnicu alebo policu na knihy, možno nainštalovať police na steny. Je to zároveň skvelý spôsob, ako vytvoriť funkčnú a štýlovú stenu v malom priestore. Police na knihy aj iné úložné riešenia ponúka napríklad eshope VidaXL.

Detská izba pre dvoch a malá detská izba pre dve deti

Pri detskej izbe dvoch je dôležité vedieť vytvoriť čo najviac úložného priestoru a voľného miesta na hru. Dôležité je využiť nadčasové farby, hlavne ak detskú izbu zdieľajú brat so sestrou.

Umiestnenie dvoch detí do malej detskej izby je bežnou dilemou mnohých rodín. Chytré riešenia, ako zariadiť malú detskú izbu, či ako predeliť izbu na dve, sa týkajú nábytku a úložného priestoru. Sú kľúčom k dobrému navrhnutiu detskej izby pre dvoch. 

  • Poschodová posteľ

V snahe rozdeliť malú detskú izbu pre 2 deti (a maximalizovať priestor) je výborným riešením poschodová posteľ. Či už je v izbe málo miesta, alebo deti radšej spia v jednej izbe, vytvorenie detskej izby pre dve alebo viac detí vďaka poschodovej posteli nemusí byť náročné.

Kľúčom k úspechu je vybrať odolný, vysokokvalitný drevený nábytok, ktorý vydrží deťom do puberty. Na trhu sú poschodové postele, ktoré je možné umiestniť aj oddelene, v prípade, že sa raz mala meniť organizácia detskej izby.

Pridanie posteľnej bielizne a nástenných dekorácií podľa individuálnych záujmov každého dieťaťa je jednoduchý a účinný spôsob, ako zabezpečiť, aby boli všetci spokojní.

Poschodová posteľ v detskej izbe ušetrí množstvo priestoru.

Ako predeliť izbu na dve časti

V malých detských izbách pre 2 deti nie sú poschodové postele jediným riešením. Oddelené postele umožňujú, aby každé z detí malo akýsi vlastný súkromný priestor.

Umiestnením dvoch postelí sa dá jednoducho vytvoriť aj predel medzi nimi. Medzi postele možno zasadiť bielizník alebo lavicu s úložným priestorom, ktorá môže slúžiť aj ako spoločný nočný stolík pre obe postele.

Spôsobom, ako predeliť izbu na dve, môže byť aj koberec medzi posteľami alebo menšie kusy nábytku. Obľúbeným nábytkovým „rozdeľovačom“ je zostava Ikea Kallax, do ktorej možno vkladať úložné boxy, knihy či hračky a vytvára akúsi stenu, ktorá dokáže šikovne predeliť priestor.

Netreba zabudnúť do procesu navrhovania zapojiť aj dieťa. Nechať ho vybrať svoje obľúbené farby, vzory a dekoračné predmety, aby izba skutočne odrážala jeho osobnosť a záujmy. Vytvorením priestoru, ktorý je funkčný a zároveň personalizovaný, sa dieťa bude cítiť šťastné a spokojné vo svojej izbe.

© 2024 KD.sk | Nakódoval Leoš Lang