6 tipov, ako zvýšiť koncentráciu pri práci

Sedíte na pracovnom stretnutí, ale nemôžete sa sústrediť. Pracovné dni sú plné rozptýlení, a prísť na to, ako si s nimi poradiť, je u každého veľmi individuálne. Nájdite aj vy ten správny systém, ktorý vám pomôže s prehľadom splniť všetky vaše úlohy.

Čo je to koncentrácia?

Koncentrácia je schopnosť plne sa venovať len jednej úlohe, interakcii alebo detailu. Čím viac svoju pozornosť sústredíte jedným smerom, tým menej okolitých ruchov vnímate. Nemusia to byť len zvuky alebo ľudia, ale aj vaše vlastné myšlienky, ktoré s daným problémom nesúvisia. 

Blokovať zvuky nie je jednoduché. Aplikácie, upozornenia, správy či pracovné čety neustále bojujú o vašu pozornosť. 

V konečnom dôsledku však veľmi nezáleží na tom, čo rozptýlenie presne je. Všetky majú za následok to, že znižujú vašu koncentráciu, a tým aj produktivitu. Takéto vyrušenia tým pádom môžu výrazne ovplyvniť kvalitu vašej práce a váš profesionálny rast.

Aktivity, ktoré vám pomôžu zlepšiť pozornosť a koncentráciu

1, Vyčistite si priestor

Začnite tým najjednoduchším. Kým si budete v robote vychutnávať výberovú kávu, ktorá vám vďaka kofeínu taktiež pomôže byť čulými, vyčistite svoj pracovný stôl. A nielen ten. 

Vo svojom pracovnom počítači zavrite všetky nepotrebné okná a nechajte si otvorené len to najnutnejšie, na čom práve pracujete. Aj takýto nenáročný prvý krok vám môže pomôcť začať deň lepšie, keďže budete sústredení na jednu úlohu, čo vám umožní postupne sa prepracovať k ďalším. 

2, Nastavte si presné ciele

Definujte si, čo chcete za konkrétny deň dosiahnuť. Rozdeľte si ho na časové bloky, v rámci ktorých by ste mali stihnúť dokončiť špecifické úlohy. Vďaka takémuto rozdeleniu budete môcť zamerať vašu mentálnu energiu na jediné zadanie, aj keď ich máte viacero. A znížite zároveň i stres, pretože budete vedieť, že aj k ostatným sa ešte v ten deň dostanete. 

3, Obmedzte súbežnú prácu

Presne v momentoch, keď toho v práci máte najviac, vás to môže lákať k tomu, aby ste rozrobili viac vecí súčasne. V takýchto situáciách však potrebujete najmä poriadne si rozdeliť čas na dané úlohy. Vo chvíli, keď sa budete snažiť venovať všetkému naraz, sa váš mozog paradoxne nebude môcť sústrediť na nič.

4, Skúste meditáciu

Meditáciou rozvíjate svoju všímavosť a silu podvedomia, pričom upokojujete svoju myseľ. Naštartovanie dňa krátkou meditáciou alebo sústredeným dýchaním vám vyčistí hlavu a posilní tak vašu schopnosť koncentrovať sa na prácu. 

5, Dávajte si prestávky

Príliš veľa zadaní, ktoré vypracujete bez prestávky, vás rýchlo unaví. Pri plánovaní dňa si nezabudnite rozvrhnúť aj prestávky, aby mal váš mozog čas na oddych a pripravil sa na ďalšiu prácu.

Ak cítite, že ste sa zasekli na jednej úlohe, bude lepšie, ak ju na čas odložíte a vrátite sa k nej s novou energiou.

6, Dobre si pospite

Minimálny počet hodín spánku potrebných na oddych je sedem. Nie je to však len o hodinách, ale aj o kvalite spánku. Aj po dlhom nočnom odpočinku sa totiž môžete zobudiť stále unavení kvôli tomu, že sa nikdy nedostanete do hlbokej a REM fázy

Nedostatočný čas v týchto dvoch spánkových fázach má dopad nielen na vaše sústredenie, ale aj na emócie a fyzické zdravie. REM fáza, počas ktorej snívate, je dôležitá na rozvoj kreativity, učenia a pamäte. Všetky tri tieto funkcie sú v práci viac než potrebné. 

Aby u vás spomínané spánkové fázy boli čo najdlhšie, mali by ste sa pred spaním vyhýbať telefónom a LED obrazovkám. Tie váš mozog udržiavajú v domnienke, že je deň. Mozog preto automaticky znižuje produkciu melatonínu, hormónu, ktorý zabezpečuje, aby ste rýchlo zaspali.

Zdroj: pexels.com / 1x ThisIsEngineering, 1x Karolina Grabowska

© 2024 KD.sk | Nakódoval Leoš Lang