Ohrievané jedlo v niektorých plastových dózach je nebezpečné

Obyčajné plastové dózy púšťajú do jedla po zahriatí nebezpečné chemikálie. Zistite, ktoré plasty je možné používať v mikrovlnkách. Ale ani plasty určené do mikrovlniek nie sú úplne bez rizika.

Plastové dózy máme v kuchyni snáď všetci. Skladujeme v nich zvyšky jedál, berieme ich do práce, kde si jedlo ohrievame v mikrovlnke, alebo nám do nich zabalia jedlo z donáškovej služby. Napadlo vám niekedy, či je táto každodenná rutina bezpečná pre vaše zdravie? Odborníci varujú, že nesprávny výber plastov môže byť pre organizmus nebezpečný. A zárukou úplnej bezpečnosti nemusí byť ani používanie plastov na ohrev v mikrovlnke.

Nebezpečné látky, ktoré sa uvoľňujú z plastov počas ohrievania v mikrovlnke

Bežné plasty pri zohrievaní môžu uvoľňovať rôzne chemikálie, najmä bisfenol A (PBA), ftaláty a styrén. Tieto látky sú často pridávané do plastov, aby boli pevnejšie, odolnejšie a flexibilnejšie.

PBA má podobnú štruktúru ako estrogén, čo mu umožňuje narúšať v organizme prirodzené hormonálne procesy a viesť k problémom s plodnosťou, poruchám nervového a imunitného systému či zvýšenému riziku rakoviny prsníka a prostaty. Dokáže sa uvoľňovať do potravín nielen pri vysokých teplotách, ale aj pri kontakte s kyslými a mastnými potravinami.

Uvoľnené ftaláty môžu spôsobovať poruchy reprodukcie, vývoja pohlavných orgánov, rakovinu semenníkov alebo narušovať činnosť štítnej žľazy.

Styrény sú zase spájané s poruchami mozgu a nervového systému, bolesťami hlavy, závratmi, problémami s pamäťou a koncentráciou. Používajú sa pri výrobe penových pohárov, príborov alebo obalov. Styrény, rovnako ako PBA sa uvoľňujú pri ohreve, ale tiež pri kontakte s kyslými a mastnými potravinami.

TIP: Každá mikrovlnka má iný maximálny výkon v rozmedzí 600 až 1 200 wattov. Ak máte plastové nádoby, ktoré nie sú určené do mikrovlnky, nastavte nižší výkon – približne 600 až 700 W. Tým sa znižuje riziko nadmerného zahrievania plastov, čím znížite uvoľňovanie škodlivých látok.

Ktoré plastové dózy sú bezpečné na ohrev v mikrovlnke? 

Plastové krabičky vhodné do mikrovlnky, ktoré nepúšťajú do jedla škodlivé chemické látky, spoznáte podľa označenia microwave-safe. Tieto nádoby do mikrovlnky sú vyrobené z plastov, ktoré neobsahujú tieto látky. Ide o polypropylén (PP) a polyetylén (PE).

Keby neboli plastové nádoby označené ako microwave-safe, je ich možné spoznať aj podľa recyklačných značiek – trojuholník s číslom vnútri.

Vhodné plasty podľa recyklačných značiek:

  • Číslo 2 v trojuholníku s názvom HDPE (vysokohustotný polyetylén)
  • Číslo 5 v trojuholníku s názvom PP (polypropylén)

Pozor však na to, že aj tieto certifikované plasty po určitom čase používania strácajú svoju nezávadnosť. Začnú sa na nich vplyvom starnutia objavovať zmeny farby, deformácie a praskliny.

Veľký problém menom mikroplasty a nanoplasty! 

Veľkým problémom sú mikroplasty, pretože aj dózy označené ako vhodné do mikrovlnky, vyrobené z propylénu a polyetylénu, uvoľňujú pri ohrievaní miliardy voľným okom nepozorovateľných mikro a nanoplastov. Výskumníci na Univerzite v Nebraske v roku 2023 robili výskum s dvoma nádobami s detskou stravou. Nádoby naplnili deionizovanou vodou alebo 3 % kyselinou octovou, aby napodobnili mliečne výrobky a zeleninu, pričom ich následne zohriali v mikrovlnnej rúre.

Zistili šokujúcu vec, nádoby boli plné mikroplastov. Z toho vyplýva, že kojenci a batoľatá, ktoré pijú vodu a mliečne výrobky ohriaté v mikrovlnke, dostávajú do svojho tela veľké množstvo plastov. Pri ďalšom testovaní vedci zistili, že takáto koncentrácia mikroplastov usmrtila až 77 % obličkových buniek.

Na základe tohto výskumu je na ohrievanie jedla vhodnejšie využiť sklenené nádoby, alebo si dať jedlo na tanier.

Zdroj foto: Shutterstock

© 2025 KD.sk | Nakódoval Leoš Lang