Ako správne upevniť fotovoltiku?

Zvažujete inštaláciu fotovoltiky na strechu? Skvelé rozhodnutie! Slnečná energia vám môže priniesť značné úspory na energiách, znížiť závislosť od fosílnych palív a prispieť k ochrane životného prostredia.

Aby ste z vášho fotovoltického systému vyťažili maximum, je dôležité nielen vybrať si tie správne panely, ale aj ich správne nainštalovať. V tomto článku vám poskytneme komplexný prehľad o tom, čo treba zvážiť pri umiestňovaní panelov na strechu vášho domu.

1, Sklon a orientácia strechy

Ideálny sklon pre fotovoltiku na dom je medzi 20° a 50°. Ak bude vaša fotovoltika nainštalovaná v tomto rozmedzí bude dosahovať ideálny výkon.

Na plochých strechách je možné upraviť uhol panelov pomocou nosných konštrukcií. Tie sa montujú na strechu a držia panely v optimálnom uhle pre zvýšenie ich výkonu.

Existuje viacero typov nosných konštrukcií.

  • Sklonové konštrukcie sú vyrobené z hliníka alebo ocele a zdvíhajú panely nad povrch strechy v uhle 10° až 45°. Uhol sklonu sa volí v závislosti od toho aký sklon už má vaša strecha. 
  • Aerodynamické konštrukcie. Tieto konštrukcie sú navrhnuté tak, aby minimalizovali odpor vetra a zároveň udržiavali panely v optimálnom uhle. 
  • Strešné integrované systémy. Systémy nahradia časť strešnej krytiny a zároveň stále slúžia ako podpora fotovoltických panelov na vašej streche. Vďaka nim bude fotovoltika súčasťou vašej strechy.

Ideálne by bolo ak by boli vaše panely otočené na juh. Rovnaký výkon dosiahnu aj s orientáciou na východ a západ, no v takomto prípade budete potrebovať viac panelov.

2, Veľkosť strechy

Na montáž fotovoltických panelov je potrebné aby mala vaša strecha dostatočne veľkú súvislú plochu. Pri umiestňovaní a montáži by ste nemali zabúdať napríklad na komín, ktorý bude hádzať tieň. Okolité stromy budú mať podobný efekt. 

Z plochy, na ktorú môžete panely uložiť vám uberú aj strešné okná. To akú veľkú časť vašej strechy by mali panely pokryť vám vedia vypočítať aj online konfigurátory fotovoltických systémov. Tie vám povedia aké výkonné budú panely podľa toho ako je orientovaná vaša strecha a koľko panelov na ňu môžete upevniť.

3, Typ strešnej krytiny

Nemusíte sa obávať nebudete musieť znova pokrývať strechu iným materiálom. Fotovoltické panely môžete namontovať na všetky typy strešných krytín, vrátane betónovej a pálenej škridly, plechu, dreveného šindľa alebo kompozitných materiálov. 

Krytina musí byť v dobrom stave aby fotovoltický systém udržala. Na uchytenie sa podľa typu krytiny používa rôzne príslušenstvo.

4, Montáž fotovoltických panelov

Montáž panelov by mali vykonávať certifikovaní odborníci. Väčšinou je zahrnutá v cene fotovoltiky a navyše nesprávna inštalácia môže viesť k zníženiu výkonu, poruchám systému a v najhoršom prípade aj k úrazom.

Neuškodí však ak budete poznať kroky, ktoré by profesionáli mali dodržať.

  1. Príprava strechy. Strechu musíte očistiť a v prípade potreby opraviť poškodené časti.
  1. Montáž nosnej konštrukcie. Nosnú konštrukciu upevnia odborníci na strechu v súlade s projektom fotovoltického systému a s ohľadom na typ strešnej krytiny.
  1. Umiestnenie a upevnenie panelov. Fotovoltické panely umiestnia na nosnú konštrukciu a upevnia ich pomocou montážnych kĺbov a skrutiek.
  1. Pripojenie panelov. Panely navzájom prepoja káblami a pripoja ich k meniču napätia.
  1. Uzemnenie. Systém musí byť uzemnený a to v súlade s platnými predpismi, ktoré určite pozná každý certifikovaný predajca fotovoltiky.
  1. Montáž meniča napätia. Menič napätia musí byť na vhodnom mieste v dome, chránený pred vlhkosťou a extrémnymi teplotami.
  1. Zabezpečenie systému. Svoj fotovoltický systém by ste mali zabezpečiť. Budete sa tak ku nemu môcť dostať len vy. Nad zabezpečením by ste mali premýšľať hlavne ak máte deti, no slúži aj ako prevencia proti poškodeniu od cudzích ľudí.
  1. Pripojenie k rozvodnej sieti. Posledným krokom je pripojenie k rozvodnej sieti v súlade s predpismi a s kolaudáciou zo strany distribučnej spoločnosti.

5, Povolenie a záruka

Ešte pred montážou panelov si overte u miestneho stavebného úradu, či je potrebné stavebné povolenie

Väčšina výrobcov fotovoltických panelov a montážnych firiem ponúka záruku na svoje produkty a služby. Predtým ako si objednáte fotovoltiku preto preskúmajte, ktorý predajca má najvýhodnejšie podmienky záruky.

Dôkladne si preštudujte podmienky záruky a uistite sa, že rozumiete tomu, čo je a nie je kryté.

Zdroj foto: freepik.com

© 2024 KD.sk | Nakódoval Leoš Lang